ViaCluj https://viacluj.tv Fri, 07 Aug 2020 08:43:06 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.4 https://viacluj.tv/wp-content/uploads/2018/09/cropped-logo-VIACLUJ-PATRAT-copy-32x32.png ViaCluj https://viacluj.tv 32 32 153789660 Prof dr Patriciu Achimaș: Pandemia ar putea dura 3-5 ani, iar un vaccin ar putea fi o utopie! PREVENȚIA este vitală până se găsește un tratament https://viacluj.tv/prof-dr-patriciu-achimas-pandemia-ar-putea-dura-3-5-ani-iar-un-vaccin-ar-putea-fi-o-utopie-preventia-este-vitala-pana-se-gaseste-un-tratament/ https://viacluj.tv/prof-dr-patriciu-achimas-pandemia-ar-putea-dura-3-5-ani-iar-un-vaccin-ar-putea-fi-o-utopie-preventia-este-vitala-pana-se-gaseste-un-tratament/#respond Fri, 07 Aug 2020 07:52:53 +0000 https://viacluj.tv/?p=7871 Există temerea, în rândul unor reputați medici francezi, și nu numai a lor, că pandemia ar putea dura 3-5 ani, iar un vaccin ar putea fi o utopie, a declarat la Via Cluj TV prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. El crede că pentru a ajunge la luminița de la […]

The post Prof dr Patriciu Achimaș: Pandemia ar putea dura 3-5 ani, iar un vaccin ar putea fi o utopie! PREVENȚIA este vitală până se găsește un tratament appeared first on ViaCluj.

]]>
Există temerea, în rândul unor reputați medici francezi, și nu numai a lor, că pandemia ar putea dura 3-5 ani, iar un vaccin ar putea fi o utopie, a declarat la Via Cluj TV prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

El crede că pentru a ajunge la luminița de la capătul tunelului, trebuie să respectăm recomandările medicilor: distanțare fizică, purtarea măștii în spațiile închise și în cele deschise și aglomerate, respectarea regulilor personale de igienă.

Profesorul Achimaș spune că există și motive de optimism, și anume că lumea medicală strânge tot mai multe date de despre noul coronavirus, ceea ce oferă și perspectiva de a oferi tratamente mai eficiente în cazul bolnavilor COVID 19.

„În raport cu pacienții pe care îi tratăm, ar trebui să luăm în considerare că un procent dintre cei infectați cu COVID 19 vor ajunge în ATI și, având un număr prea mare de cazuri, vom ajunge să blocăm terapiile, toate paturile de terapie intensivă, moment în care toți ceilalți pacienți nu vor mai avea loc. Aceasta este problema pe care ar trebui să o gestionăm și la acest lucru ar trebui să ne referim atunci când facem apel la populație să fie responsabilă”, spune prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș.

„Principalul factor de risc a cancerului este vârsta. Cu toții avem în familie bunici, mătuși care sunt mai în vârstă. Dacă vrem să îi sacrificăm și să nu aibă unde să se trateze, atunci înseamnă că nu suntem responsabili.

Tinerii nu fac, în general, forme grave ale bolii, dar asta nu înseamnă că nu o răspândesc. Trebuie să ne luptăm pentru a limita cât putem răspândirea bolii, fără a pune în risc alte lucruri, cum ar fi școala, care trebuie să funcționeze. Cum ar fi să formăm un stomatolog online? Cum ne-ar repara dinții un stomatolog pregătit la școala online?

Dar un chirurg cum ar putea opera după școala online? Sunt lucuri pentru care trebuie să găsim modalitatea de a funcționa, astfel încât să punem cât mai puțini oameni în situații de risc. Și măsurile acestea minime pe care le tot repetăm pot să scadă semnificativ transmiterea acestei boli. Momentan, acest lucru trebuie să devină o obișnuință, tratamente prea puțin discutăm în acest moment, iar vaccinul poate fi o utopie la un moment dat.

Cred ca ar trebui să discutăm foarte așezat și înțelept dacă va apărea sau nu un vaccin. Putem să anunțăm tot felul de realizări care nu își vor găsi la un moment dat traducere în viața de zi cu zi.

Trebuie să găsim modalitatea de a trăi cu acest virus. Discutând cu colegi din Franța, de pildă, s-a indicat un interval de 3-5 ani (până se va termina pandemia – n.red.). Perspectiva este una de lung parcurs.

Totul este ca pierderile să fie mai mici, economia trebuie să funcționeze, trebuie să fie finanțate sistemele publice, de exemplu sistemul de învățământ și sistemul de sănătate”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Șeful Institutului de Oncologie are și motive de optimism: „Adunăm zi de zi date despre virus și, cu siguranță, acest lucru ne va pune pe o direcție mai bună, avem lecțiile învățate și vom ști mai bine ce avem de făcut”, a spus Patriciu Achimaș.

Și Institutul de Oncologie din Cluj s-a adaptat noilor provocări survenite odată cu apariția pandemiei și a funcționat la parametri comparabili cu cei înregistrați înainte de luna martie.

„Număram, în urmă cu câteva zile, de la începutul stării de urgență la Institutul Oncologic trecusem de 17 000 de pacienți. Zilnic, sunt 500-600 de pacienți care trec prin Institutul Oncologic și, evident, în fiecare zi diagnosticăm și pozitivi dintre ei. Transmiterea este la nivel comunitar și acest lucru nu poate fi evitat. În continuare sunt pacienți din toate patologiiile care trebuie tratați, la noi, la Institutul Inimii, la Institutul de Gastroenterologie. Nu putem să transformăm toată activitatea într-o stare de așteptare”, a afirmat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Emisiunea Doctor online este realizată cu sprijinul Google Journalism Emergency Relief Fund.

The post Prof dr Patriciu Achimaș: Pandemia ar putea dura 3-5 ani, iar un vaccin ar putea fi o utopie! PREVENȚIA este vitală până se găsește un tratament appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/prof-dr-patriciu-achimas-pandemia-ar-putea-dura-3-5-ani-iar-un-vaccin-ar-putea-fi-o-utopie-preventia-este-vitala-pana-se-gaseste-un-tratament/feed/ 0 7871
Juriul tinerilor francofoni la TIFF, ediția de pandemie https://viacluj.tv/juriul-tinerilor-francofoni-la-tiff-editia-de-pandemie/ https://viacluj.tv/juriul-tinerilor-francofoni-la-tiff-editia-de-pandemie/#respond Fri, 07 Aug 2020 06:58:05 +0000 https://viacluj.tv/?p=7876 La ediția de anul acesta a TIFF, organizată în condiții restrictive, din cauza pandemiei de coronavirus, nu a lipsit deja tradiționala competiție a filmelor jurizate de tineri francofoni. Patru studente la Litere, pasionate de cinema au jurizat la TIFF 6 filme în limba franceză, o experiență de neuitat, spun juratele. Paula Szilagi, Daria Ichim, Raluca […]

The post Juriul tinerilor francofoni la TIFF, ediția de pandemie appeared first on ViaCluj.

]]>

La ediția de anul acesta a TIFF, organizată în condiții restrictive, din cauza pandemiei de coronavirus, nu a lipsit deja tradiționala competiție a filmelor jurizate de tineri francofoni.

Patru studente la Litere, pasionate de cinema au jurizat la TIFF 6 filme în limba franceză, o experiență de neuitat, spun juratele.

Paula Szilagi, Daria Ichim, Raluca Morozan și Denisa Dragomir, cele patru membre ale tânprului juriu francofon de la TIFF au avut privilegiul, anul acesta, de a avea un mentor special: pe Corina Șuteu, critic de teatru, manager cultural, expert în politici culturale și, nu în ultimul rând, fost ministru al Culturii, în Guvernul Cioloș.

”E destul de greu să spunem că ele cu adevărat operează un act de jurizare în sensul tradițional, clasic. Ce le-am învățat este că acesta este un extraordinar exercițiu de privire și de evaluare a experienței artistice, dintr-o perspectivă în care ele trebuie să își auto genereze criterii de judecată și în funcție de propriul lor bagaj estetic”, a declarat pentru RFI Corina Șuteu.

Care este miza acestei competiții care sâmbătă va acorda Premiului Juriului Tinerilor Francofoni, în cadrul galei de închidere a TIFF, spune Raluca Mateiu, coordonatorul juriului, responsabil de cultură și comunicare la Institutul Francez din Cluj-Napoca.

”Premiului juriului de tineri francofoni TV5 Monde, Institutul Francez din România și RFI România constă în achiziționarea drepturilor de difuzare a filmului câștigător pentru difuzarea ulterioară în România, în cinematografe, sperăm, dacă acestea se vor deschide”, a spus Raluca Mateiu.

Filmul care a deschis ediția TIFF de anul acesta a fost comedia franceza La Belle Epoque, peliculă aflat, și ea, în competiția Juriului Tinerilor Francofoni. Chiar dacă a fost o ediția mai specială, din cauza restricțiilor impuse de măsurile de siguranță anti-virale, festivalul și-a păstrat principalele secțiuni.

În cadrul Zilelor Filmului Românesc au fost proiectate 7 filme în premieră la TIFF. De asemenea, secțiunea Focus Italia a fost dedicată regizorului Federico Fellini, într-o retrospectivă realizată la 100 de ani de la naștera sa.

Tot o comedie franceză, una premiată cu Ursul de Argint la Berlin, va închide TIFF 2020 în Piața Unirii Open Air duminică, 9 august: Effacer l’historique/ Delete History, cel mai nou film de Benoît Delépine și Gustave Kervern. Victimele internetului declară război giganților tehnologici în comedia savuroasă care surprinde efectele bulversante ale digitalizării asupra vieții cotidiene a celor trecuți de vârsta a doua. Trei vecini dintr-un oraș de provincie, fiecare sabotat în felul lui de o lume care te ia prin surprindere, sunt deciși să elibereze omenirea de sub dictatura digitală.

The post Juriul tinerilor francofoni la TIFF, ediția de pandemie appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/juriul-tinerilor-francofoni-la-tiff-editia-de-pandemie/feed/ 0 7876
UDMR și-a stabilit candidații la alegerile din Cluj: Istvan Vakar la Consiliul Județean și Botond Csoma la Primărie https://viacluj.tv/udmr-si-a-stabilit-candidatii-la-alegerile-din-cluj-istvan-vakar-la-consiliul-judetean-si-botond-csoma-la-primarie/ https://viacluj.tv/udmr-si-a-stabilit-candidatii-la-alegerile-din-cluj-istvan-vakar-la-consiliul-judetean-si-botond-csoma-la-primarie/#respond Thu, 06 Aug 2020 16:19:28 +0000 https://viacluj.tv/?p=7866 Organizația județeană a UDMR Cluj și-a stabilit candidații la alegerile locale din 27 septembrie. Istvan Vakar este candidatul pentru postul de președinte al Consiliului Județean. De două mandate, el este vicepreședinte al Consiliului, un an a fost președinte al Consiliului, iar vreme de patru ani a fost consilier județean. Istvan Vakar și-a stabilit trei priorități: […]

The post UDMR și-a stabilit candidații la alegerile din Cluj: Istvan Vakar la Consiliul Județean și Botond Csoma la Primărie appeared first on ViaCluj.

]]>
Organizația județeană a UDMR Cluj și-a stabilit candidații la alegerile locale din 27 septembrie. Istvan Vakar este candidatul pentru postul de președinte al Consiliului Județean. De două mandate, el este vicepreședinte al Consiliului, un an a fost președinte al Consiliului, iar vreme de patru ani a fost consilier județean.

Istvan Vakar și-a stabilit trei priorități: atragerea de investiții și de finanțări nerambursabile, sprijinirea sectorului medical, precum și susținerea domeniului culturii și educației.

Botond Csoma vrea să devină primar al Clujului. Candidatul UDMR este în prezent deputat și a fost și consilier local. El și-a propus să rezolve problema traficului rutier.

Candidații UDMR mizează și pe voturile românilor, germanilor, armenilor, evreilor și ai reprezentanților altor comunități naționale, pentru că, pe lângă obiectivele specifice comunității maghiare, ei propun și proiecte de dezvoltare pentru întreaga comunitate.

The post UDMR și-a stabilit candidații la alegerile din Cluj: Istvan Vakar la Consiliul Județean și Botond Csoma la Primărie appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/udmr-si-a-stabilit-candidatii-la-alegerile-din-cluj-istvan-vakar-la-consiliul-judetean-si-botond-csoma-la-primarie/feed/ 0 7866
Donează sânge și mergi la Untold și Neversea AFLĂ când ajunge caravana la Cluj https://viacluj.tv/doneaza-sange-si-mergi-la-untold-si-neversea-afla-cand-ajunge-caravana-la-cluj/ https://viacluj.tv/doneaza-sange-si-mergi-la-untold-si-neversea-afla-cand-ajunge-caravana-la-cluj/#respond Thu, 06 Aug 2020 08:50:51 +0000 https://viacluj.tv/?p=7852 Campania Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din țară, continuă și în acest an, între 8 august și 13 septembrie, cu cea de-a șasea ediție. Organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea continuă și în acest an Campania, chiar dacă cele două festivaluri și-au amânat edițiile pentru anul viitor. Astfel, cei care donează […]

The post Donează sânge și mergi la Untold și Neversea AFLĂ când ajunge caravana la Cluj appeared first on ViaCluj.

]]>
Campania Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din țară, continuă și în acest an, între 8 august și 13 septembrie, cu cea de-a șasea ediție.

Organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea continuă și în acest an Campania, chiar dacă cele două festivaluri și-au amânat edițiile pentru anul viitor. Astfel, cei care donează sânge în timpul săptămânii, de luni până vineri, în toate centrele fixe din țară primesc un voucher valoric pentru achiziționarea unui abonament la UNTOLD 2021, în valoare de 10 euro sau în valoare de 20 de euro, pentru achiziționarea unui abonament la Neversea 2021.

Din motive de siguranță pentru cei care donează sânge, organizatorii împreună cu autoritățile medicale au decis ca în acest an caravana mobilă să se mute din spațiul public în centrele de transfuzii pe timpul week-end-ului, când în mod obișnuit era închis. Astfel, caravana mobilă va fi prezentă în 10 orașe timp de 10 week-enduri. În plus, donatorii din cadrul caravanei vor primi din partea Kaufland România câte un voucher de cumpărături de 100 de lei, valabil în orice magazin din țară.

În acest an, cele 10 orașe în care se va desfășura caravana mobilă sunt: Cluj-Napoca, București, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș, Brașov, Ploiești, Sibiu, Iași și Craiova.  Centrele de transfuzii care vor fi deschise și în week-end sunt:

 • Cluj-Napoca – 8, 9 august;
 • București – 15, 16 august;
 • Timișoara – 22, 23 august;
 • Craiova – 22, 23 august;
 • Oradea – 29, 30 august;
 • Târgu Mureș – 29, 30 august;
 • Brașov – 5, 6 septembrie;
 • Ploiești – 5, 6 septembrie;
 • Sibiu – 12, 13 septembrie;
 • Iași – 12, 13 septembrie;
 • București- 12,13 septembrie

Donarea de sânge în cadrul caravanei mobile se face doar prin programare telefonică, la numărul de telefon 0730.073.940, de luni până vineri, între 9:00 și 16:00.

”Este un an care ne provoacă pe toți din toate punctele de vedere și un an în care spitalele și medicii se confruntă, pe lângă pandemie și cu o lipsă acută de sânge. Tocmai de aceea am decis să continuăm campania Blood Network și în acest an. Ne dorim să creștem numărul de donatori și îi îndemnăm pe toți cei care pot să doneze sânge să vină în centrele de donare și cu acest gest atât de simplu, să salveze vieți”, a declarat Edy Chereji, director de Comunicare UNTOLD & NEVERSEA.

În funcție de festivalul la care vor să ajungă, fanii care donează sânge trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea Blood Network și să completeze formularul solicitat, însoțit de o fotografie cu adeverința de donator.

Anul trecut, peste 6.000 de persoane au donat sânge, în campania Blood Network, care s-a desfășurat în 9 orașe din țară.

 

 

The post Donează sânge și mergi la Untold și Neversea AFLĂ când ajunge caravana la Cluj appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/doneaza-sange-si-mergi-la-untold-si-neversea-afla-cand-ajunge-caravana-la-cluj/feed/ 0 7852
Masca devine obligatorie și la Cluj VEZI în ce împrejurări https://viacluj.tv/masca-devine-obligatorie-si-la-cluj-vezi-in-ce-imprejurari/ https://viacluj.tv/masca-devine-obligatorie-si-la-cluj-vezi-in-ce-imprejurari/#respond Wed, 05 Aug 2020 18:43:32 +0000 https://viacluj.tv/?p=7844 După ce măsura a fost instituită în alte zone ale țării, începând cu data de 8 august 2020, purtarea măștii devine obligatorie și la Cluj. Decizia a fost luată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj. „CJSU a decis în această seară că începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, […]

The post Masca devine obligatorie și la Cluj VEZI în ce împrejurări appeared first on ViaCluj.

]]>
După ce măsura a fost instituită în alte zone ale țării, începând cu data de 8 august 2020, purtarea măștii devine obligatorie și la Cluj. Decizia a fost luată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj.

„CJSU a decis în această seară că începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, pe întreg teritoriul județului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura”, a informat prefectul Mircea Abrudean.

Prin urmare, masca de protecție va fi obligatorie la întruniri de natura activităților culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios. Purtarea acesteia este impusă între orele 0-24, pe toată durata stării de alertă.

În vederea introducerii obligativității purtării măștii, după consultarea Direcției de Sănătate Publică, se vor identifica și alte spații vizate, urmând să fie comunicate către CJSU până în data de 10 august 2020.

„UAT-urile vor identifica toate spațiile de tip piețe agroalimentare, piețe auto, târguri de produse și de animale, locații de tip bazar temporare sau permanente de pe raza UAT-urilor”, a precizat Abrudean.

The post Masca devine obligatorie și la Cluj VEZI în ce împrejurări appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/masca-devine-obligatorie-si-la-cluj-vezi-in-ce-imprejurari/feed/ 0 7844
Un nou film la superlativ despre România, oferit de Prințul Charles https://viacluj.tv/un-nou-film-la-superlativ-despre-romania-oferit-de-printul-charles/ https://viacluj.tv/un-nou-film-la-superlativ-despre-romania-oferit-de-printul-charles/#respond Wed, 05 Aug 2020 17:24:06 +0000 https://viacluj.tv/?p=7839 Prințul Charles îi îndeamnă pe români într-un material video de excepție produs de Charlie Ottley să redescopere frumusețile țării și să sprijine astfel turismul afectat de pandemie. Filmul lui Charlie Ottley, producătorul celebrei serii „Wild Carpathia”, prezintă peisaje mirifice din România și elemente unice în Europa ale patrimoniului cultural românesc. Prințul Charles, un vechi promotor […]

The post Un nou film la superlativ despre România, oferit de Prințul Charles appeared first on ViaCluj.

]]>
Prințul Charles îi îndeamnă pe români într-un material video de excepție produs de Charlie Ottley să redescopere frumusețile țării și să sprijine astfel turismul afectat de pandemie.

Filmul lui Charlie Ottley, producătorul celebrei serii „Wild Carpathia”, prezintă peisaje mirifice din România și elemente unice în Europa ale patrimoniului cultural românesc.

Prințul Charles, un vechi promotor al turismului românesc, deține mai multe proprietăți pe care le-a renovat în Transilvania și înainte de pandemie venea des aici, cel mai adesea în timpul verii.

„Atunci când voi putea să călătoresc iar în România, va fi pentru mine o ocazie unică, pe care o voi prețui. Să ne revedem cu bine!”, a transmis în limba română la final Prințul Charles.

The post Un nou film la superlativ despre România, oferit de Prințul Charles appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/un-nou-film-la-superlativ-despre-romania-oferit-de-printul-charles/feed/ 0 7839
PMP mizează pe profesorul Avram Fițiu pentru Primăria Clujului https://viacluj.tv/pmp-mizeaza-pe-profesorul-avram-fitiu-pentru-primaria-clujului/ https://viacluj.tv/pmp-mizeaza-pe-profesorul-avram-fitiu-pentru-primaria-clujului/#respond Wed, 05 Aug 2020 14:09:39 +0000 https://viacluj.tv/?p=7836 PMP mizează pe profesorul Avram Fițiu, cadru didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară pentru Primăria Clujului. Avram Fițiu și-a propus să transforme Clujul în Capitală Verde Europeană în anul 2024. Avram Fițiu este la al patrulea partid, după ce a trecut prin PNȚCD, Alianța Națională și PLUS. Pentru funcția de președinte al […]

The post PMP mizează pe profesorul Avram Fițiu pentru Primăria Clujului appeared first on ViaCluj.

]]>
PMP mizează pe profesorul Avram Fițiu, cadru didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară pentru Primăria Clujului. Avram Fițiu și-a propus să transforme Clujul în Capitală Verde Europeană în anul 2024. Avram Fițiu este la al patrulea partid, după ce a trecut prin PNȚCD, Alianța Națională și PLUS.

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, PMP mizează pe senatorul de Sălaj Cristian Lungu.

Obiectivul PMP este să obțină un scor cu două cifre la alegerile locale, spune secretarul general adjunct al partidului, Ioana Constantin.

Cum văd Ioana Constantin și Avram Fițiu cursa electorală locală, aflați din emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

The post PMP mizează pe profesorul Avram Fițiu pentru Primăria Clujului appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/pmp-mizeaza-pe-profesorul-avram-fitiu-pentru-primaria-clujului/feed/ 0 7836
TOP 3 județe din România care umplu spitalele de bolnavi COVID 19 https://viacluj.tv/top-3-judete-din-romania-care-umplu-spitalele-de-bolnavi-covid-19/ https://viacluj.tv/top-3-judete-din-romania-care-umplu-spitalele-de-bolnavi-covid-19/#respond Wed, 05 Aug 2020 12:34:56 +0000 https://viacluj.tv/?p=7832 1.309 cazuri noi de persoane infectate cu COVID–19 și 41 au fost depistate în ultimele 24 de ore. Coronavirusul a ucis 41 de persoane, transmite Grupul de Comunicare Strategică. Din datele primite rezultă că județele care umplu spitalele cu cei mai mulți bolnavi de COVID 19 sunt Argeș, cu 98 de persoane depistate în ultimele […]

The post TOP 3 județe din România care umplu spitalele de bolnavi COVID 19 appeared first on ViaCluj.

]]>
1.309 cazuri noi de persoane infectate cu COVID–19 și 41 au fost depistate în ultimele 24 de ore. Coronavirusul a ucis 41 de persoane, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Din datele primite rezultă că județele care umplu spitalele cu cei mai mulți bolnavi de COVID 19 sunt Argeș, cu 98 de persoane depistate în ultimele 24 de ore, Brașov, cu 91, și Prahova, cu 76. La București au fost depistate 143 de noi cazuri. Situația completă, în tabelul de mai jos:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 922 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

41 de decese, 464 de pacienți la ATI

Dintre cele 41 de decese, 2 s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

40 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un deces nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.919. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 464 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.295.222 de teste.

Dintre acestea 24.108 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.956 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.152 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 2.215 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 5 august.

Pe teritoriul României, 5.568 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.736 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 18.710 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 174 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 834 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 167.970 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Numărul bolnavilor, în creștere la Cluj

În ultimele 24 de ore, 38 persoane din județul Cluj au fost confirmate cu Covid-19. 23 de persoane sunt internate în ATI, din care 18 din județ.

Total vindecați și externați: 681, din care 537 din județul Cluj.

Total decedați: 40, din care 23 din județul Cluj.

The post TOP 3 județe din România care umplu spitalele de bolnavi COVID 19 appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/top-3-judete-din-romania-care-umplu-spitalele-de-bolnavi-covid-19/feed/ 0 7832
Noul cimitir al Clujului – cel mai modern din România VEZI cum arată https://viacluj.tv/noul-cimitir-al-clujului-cel-mai-modern-din-romania-vezi-cum-arata/ https://viacluj.tv/noul-cimitir-al-clujului-cel-mai-modern-din-romania-vezi-cum-arata/#respond Wed, 05 Aug 2020 08:09:56 +0000 https://viacluj.tv/?p=7799 Cel mai modern cimitir din România este situat în cartierul Someșeni, zona Moș Ion Roată, Cluj-Napoca. Lucrările sunt destul de avansate, recepția acestora fiind deja în desfășurare. De lucrările la partea verde a cimitirului se ocupă Eco Garden Construct. Mai exact, societatea clujeană va planta 2.115 arbori, 5.500 de arbuști și 200 de metri liniari […]

The post Noul cimitir al Clujului – cel mai modern din România VEZI cum arată appeared first on ViaCluj.

]]>
Cel mai modern cimitir din România este situat în cartierul Someșeni, zona Moș Ion Roată, Cluj-Napoca. Lucrările sunt destul de avansate, recepția acestora fiind deja în desfășurare.

De lucrările la partea verde a cimitirului se ocupă Eco Garden Construct. Mai exact, societatea clujeană va planta 2.115 arbori, 5.500 de arbuști și 200 de metri liniari de gard viu, pe o suprafață de peste 85.000 de metri pătrați.

„Eco Garden Construct a mai realizat amenajarea lacurilor, a sistemelor de irigații și a zonei de gazon. Valoarea totală a lucrărilor ajunge de 3 milioane lei”, a precizat administratorul societății, Mircea Crăciun.

Cimitirul se întinde pe o suprafață de 20,1 hectare. Acesta va cuprinde 5.553 morminte, 1.856 urne columbar, o capelă și spații verzi generoase, potrivit administratorului public al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru.

Capela formată din demisol, parter și etaj, include și o sală principală de ceremonii, o cameră rece, grupuri sanitare și oficii, două vestiare, două birouri, o sală de mese cu oficiu și un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități.

Conform reprezentantului municipalității, Primăria Cluj-Napoca a urmărit ca zona să fie ușor accesibilă, fiind amenajate atât alei pietonale – pe o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, cât și 473 locuri de parcare pentru autoturisme și 13 locuri de parcare pentru autocare/autobuze, respectiv zone semicarosabile.

The post Noul cimitir al Clujului – cel mai modern din România VEZI cum arată appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/noul-cimitir-al-clujului-cel-mai-modern-din-romania-vezi-cum-arata/feed/ 0 7799
ÎNFIORĂTOR: Uriașa explozie din Beirut, surprinsă de pe mare și din oraș 100 DE MORȚI, 4000 de răniți https://viacluj.tv/infiorator-uriasa-explozie-din-beirut-surprinsa-de-pe-mare-si-din-oras/ https://viacluj.tv/infiorator-uriasa-explozie-din-beirut-surprinsa-de-pe-mare-si-din-oras/#respond Wed, 05 Aug 2020 08:05:35 +0000 https://viacluj.tv/?p=7802 2.750 de tone de nitrat de amoniu, depozitate fără măsuri de securitate, potrivit autorităților din Libia, ar fi cauzat explozia care a ucis peste 100 de oameni în Beirut și a rănit alți 4 000. În zona portului au fost două explozii. Prima, la un depozit de artificii, a provocat un uriaș incendiu pe care […]

The post ÎNFIORĂTOR: Uriașa explozie din Beirut, surprinsă de pe mare și din oraș 100 DE MORȚI, 4000 de răniți appeared first on ViaCluj.

]]>
2.750 de tone de nitrat de amoniu, depozitate fără măsuri de securitate, potrivit autorităților din Libia, ar fi cauzat explozia care a ucis peste 100 de oameni în Beirut și a rănit alți 4 000.

În zona portului au fost două explozii. Prima, la un depozit de artificii, a provocat un uriaș incendiu pe care încercau să îl stingă 10 pompieri. Atunci a urmat a doua explozie, cea mai devastatoare, la depozitul de nitrat de amoniu.

Clădirile din zonă au fost spulberate. Chiar și locuințe aflate la 10 kilometri distanță au fost afectate de suflul exploziei. Străzile s-au umplut de cioburi și sânge, mașinile au fost răsturnate de ca niște cutii de chibrite.

Spitalele au devenit neîncăpătoare pentru răniții care nu mai conteneau să fie aduși de ambulanțe.

Consiliul Suprem de Apărare al Libanului a declarat orașul Beirut zonă calamitată.

Potrivit Unimedia, care citează publicația moldo-street.com, cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum șase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus.

The post ÎNFIORĂTOR: Uriașa explozie din Beirut, surprinsă de pe mare și din oraș 100 DE MORȚI, 4000 de răniți appeared first on ViaCluj.

]]>
https://viacluj.tv/infiorator-uriasa-explozie-din-beirut-surprinsa-de-pe-mare-si-din-oras/feed/ 0 7802