Mircea Crăciun, Eco Garden Construct, despre înlocuirea unor arbori la Cluj: Aducem specii care eliberează cu până la 65% mai mult oxigen și sunt estetic mai valoroși

0

Directorul general al Eco Garden Construct, Mircea Crăciun, a vorbit la Via Cluj TV despre studiile care justifică înlocuirea unor arbori existenți pe anumite aliniamente stradale din oraș. Un prim caz analizat a fost cel de pe strada Mihail Kogălniceanu, care va fi modernizată în curând. Acolo, mai mulți tei urmează să fie înlocuiți cu alte specii, spre nemulțumirea ecologiștilor.

Principalele idei din emisiune:

Nimeni nu dorește să toaleteze sau să taie inutil arbori, intervenim asupra naturii doar în cazurile în care este necesar

Uneori, din păcate, în realitatea clujeană ne confruntăm cu situații limită, în care nu pot fi păstrate anumite elemente de amenajare peisagistică urbană

În ultimii zeci de ani, s-au luat niște decizii nefericite legate de amplasarea unor arbori și soiuri de arbori plantate

Acum trebuie să revenim în baza unor studii de specialitate pe care le facem în concordanță cu ceea ce e prevăzut la nivel de Uniunea Europeană

Un exemplu: aliniamentele stradale formate din salcâm. Salcâmul este o plantă stabilizatoare de versanți. Nu are ce să caute pe aliniamentele stradale. Nu are valoare estetică mare, face mizerie, umbră face prea puțin, oxigen nu eliberează foarte mult.

Conform unor studii ale Universității din Bologna, sunt specii care eliberează cantități de oxigen de la 30 până la 65 la sută mai mult în spațiul urban în detrimentul altor specii de arbori iar marile orașe din Europa printre care și Clujul au început să își îndrepte atenția spre astfel de arbori.

Sunt în general arborii cu frunză lată, gen platan, arțar, carpen, frasin, pe primul loc e frasinul.

Am investit într-un utilaj de scos și transplantat arbori tocmai din cosiderentul că dorim să mutăm arborii care trebui mutați. În ceea ce privește situația de pe strada Kogălniceanu, arborii care vor suporta mutarea cu siguranță vor fi mutați, vor fi relocați.

Vor fi aduse specii mai valoroase care vor pune în valoare estetic spațiul respectiv și funcționalitatea lui și vor crește aportul de oxigen, vor fi un plămân verde pentru oraș. Arborii care vor fi plantați sunt de minim 30-35 cm circumferință și 6 metri înalțime.

Teiul are un factor alergen foarte mare alături de plop. În noile amenajări urbane care se fac în Uniunea Europeană se ține cont și de factorul alergen foarte mult pentru că din cauza poluării vedem că generațiile mai în vârstă și cele tinere, mai ales copiii observăm că au o toleranță scăzută la polen, la acarieni.

Ecologiștii pun planta pe primul loc, părinții îi pun pe copii. E o chestiune de abordare pe care fiecare e liber să o aibă cum consideră că e corect. Departe de mine gândul să vin să spun că ecologiștii nu au dreptate sau ecologiștii nu fac bine. Dar recomandarea mea e să se documenteze bine pentru că există peste tot informații de calitate.

Discutăm și despre vârsta unor arbori de pe domeniul public. În zonele în care noi am desfășurat lucrări, pot să vă confirm că și pe aliniamentele stradale și în parcul central sunt arbori în vârstă, care poate nu au avut tratamentele făcute la timp sau nu au fost tratamentele corespunzătoare, poate au fost loviți prea puternic și din cauza vârstei de anumiți dăunători iar starea lor fiziologică este deteriorată destul de tare, metabolismul e încetinit, înspre a înceta în viață. În ciuda faptului că înverzesc și arată bine, problemele sunt de pe secțiunile arborilor, partea de transmitere a substanțelor care îi hrănesc. Trebuie să intervin la arborii respectivi. Într-o primă fază îi toaletez, pot să îi toaletez mai tare, nu îmi place cum arată, dar am fost nevoit să fac asta pentru că reprezintă un pericol pentru populație. Pot să cadă pe un om, pe un copil, pe o mașină. Și atunci trebuie să intervin, îmi asum să fiu criticat.

Toate detaliile, în emisiune.

banner