CCR respinge sesizarea președintelui Nicușor Dan pe legea împotriva antisemitismului și xenofobiei

0
sursă foto: ccr.ro

Curtea Constituțională a României a respins, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Nicușor Dan privind legea pentru combaterea antisemitismului, fascismului și xenofobiei. Este prima decizie împotriva președintelui în actualul mandat, într-o ședință care marchează și începutul unei noi etape în componența CCR.

Obiecțiile președintelui, considerate neîntemeiate

În decizia comunicată public, CCR a arătat că obiecțiile ridicate de șeful statului au fost neîntemeiate. Nicușor Dan a susținut că noțiuni-cheie din textul legislativ, precum „fascism”, „legionarism” sau „caracter legionar”, sunt insuficient definite, ceea ce ar putea genera arbitrar și abuz în aplicarea legii.

Printre altele, președintele a oferit exemplul unei organizații din Făgăraș care promovează memoria Rezistenței anticomuniste, în care au activat și foști membri ai Mișcării Legionare. El a pus întrebarea dacă astfel de inițiative ar putea fi sancționate penal, în baza unei legi „neclare”.

„Evident, trebuie să avem o lege care să condamne manifestări xenofobe, antisemite, rasiste, de orice fel, dar o astfel de lege trebuie să fie foarte clară, ca să nu lase loc la interpretări și eventual la abuzuri”, a declarat Nicușor Dan.

O decizie luată în noua formulă a CCR

Ședința de joi a fost prima condusă de noua președintă a Curții, Simina Tănăsescu, prima femeie în această funcție în istoria instituției. Totodată, este prima întrunire cu noua componență a CCR, care îi include pe Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Cosmin Dragoș, numiți recent în funcție.

Anterior, o sesizare similară depusă de partidele AUR, POT și S.O.S. România fusese de asemenea respinsă de Curte.

Legea se întoarce la președinte pentru promulgare

După decizia CCR, legea se întoarce la președintele României, care are două opțiuni: promulgarea acesteia sau trimiterea în Parlament pentru reexaminare, în conformitate cu procedurile constituționale.

Noua lege, adoptată în iunie, prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru promovarea, distribuirea sau sprijinirea materialelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și sancțiuni pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid sau crime împotriva umanității.

Mai multe detalii puteți gasi pe site-ul publicației HotNews.ro

Vezi și:

Prima ședință CCR – Judecătorii decid dacă legea împotriva fascismului și legionarismului este constituțională

Sindicatele din educație protestează împotriva modificărilor din învățământ