Ardeleanca, soiul de vin care păstrează gustul autentic al Transilvaniei

0

Unul dintre cele mai vechi soiuri românești de struguri este Ardeleanca. Este un soi de struguri albi, cultivat în zona Crișanei și a Sătmarului, dar care este răspândit și în nord-estul Ungariei.

Originile acestui soi se regăsesc în Transilvania, pe văile Mureșului, Târnavelor și Someșului. Este un soi autofertil, cu ciorchini mari, foarte productiv. De regulă, sunt produse între 18 și 22 de tone la hectar, însă, în anii prielnici, producția poate ajunge până la 40 de tone la hectar.

Localnicii din zona Diosig spun că, la fiecare butuc, pot aduna câte o găleată de struguri. Coacerea strugurilor este mai târzie, în luna octombrie Concentrația alcoolică a vinului este de aproximativ 10 la sută.

Vinurile obținute sunt lejere, cu aciditate plăcută. Cele mai importante podgorii istorice în care este produs acest soi de vin sunt Valea lui Mihai și Diosig, atestate încă din secolul al XVII-lea. Aceste podgorii au fost afectate de filoxeră în secolul al XIX-lea, însă soiul Ardeleanca a supraviețuit cu succes.

Vinul bun este întotdeauna mai apreciat dacă este servit alături de o brânză de calitate foarte bună. Așa este brânza maturată produsă de fermierii locali din comuna sălăjeană Sâg. Fabrica de brânză din Sâg a fost dezvoltată în parteneriat cu specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect al GAL Poarta Transilvaniei.