Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Anca Buzoianu a vorbit la Doctor online despre efectele adverse ale vaccinului anti-COVID scos de curând pe piață de Pfizer și administrat, deja, populației în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii și în Canada.
”Cel mai grav efect secundar înregistrat în urma administrării acestui vaccin este șocul anafilactic. S-a întâmplat în Marea Britanie, dar la niște pacienți cunoscuți ca fiind foarte alergici. De altfel, aveau asupra lor seringa cu adrenalină. Erau persoane care se știau cu antecedente alergice. Pe lângă aceste efecte, să spun, serioase, dar care pot fi evitate și, evident, tratate, principalele efecte adverse pe care le produce vaccinul anti-COVID-19, și vorbim aici de cel de la Pfizer, pentru că doar acesta a fost aprobat, deocamdată, și este utilizat deja în Marea Britanie, Statele Unite și în Canada.
Aceste efecte adverse sunt considerate ca ușoare și medii. Cea mai pregnantă ar fi o stare de oboseală, de astenie, pe care pacientul o resimte a doua zi după vaccinare, care a apărut într-o proporție relativ mare, de aproximativ 40 și ceva la sută, la pacienții vaccinați.
De asemenea, o stare de durere de cap, cefalee, stare de curbatură, ca într-o infecție respiratorie ușoară și, de asemenea, frecvent a apărut durere la locul injectării. Dacă le luăm pe toate și ne gândim la gravitatea lor, mai ales că sunt trecătoare, ne dăm seama că în balanța de a nu te vaccina de teama efectelor adverse și a fi expus la riscul producerii bolii, cu posibilitatea unor complicații nu numai pe termen scurt, ajungi în terapie intensivă, ventilat, dar și pe termen lung, se pare că COVID-ul produce o mulțime de efecte remanente în organism. Cred că raportul risc-beneficiu este foarte bun. Adică reacțiile adverse sunt puține, nu foarte frecvente și tolerabile”, a declarat prof. Anca Buzoianu.
Vaccin anti-gripal, versus vaccin anti-COVID
Profesorul Anca Buzoianu, de specialitate pediatru, spune că, ar fi fost indicat ca populația să se vaccineze și anti-griapal, în toamnă, pentru a se feri și de acest virus. Și in cazul acestui vaccin, la jumătate din cazuri apare durerea locală, dar și starea de astenie, de oboseală care este și o manifestare a bolii, la 30-40% din pacienți, oboseală care apare la o zi după vaccinare. În aceea ce privește vaccinarea apropiată sau simultană și împotriva gripei, și împotriva COVID, prof. Anca Buzoianu spune că este recomandabil să fie o anumită distanță între ele.
”Nu s-au făcut studii pe această temă, dar probabil trebuie să existe un anumit interval de timp, deși, în schema de vaccinare obligatorie la copii sunt administrări cu câte 5-6-7 vaccinuri deodată și nu este o problemă pentru organism. Însă, în acest an, vaccinul antigripal ar fi trebuit să fie administrat mai devreme, la începutul toamnei având în vedere că există două săptămâni până la instalarea protecției”, a mai spus rectorul UMF Cluj.
Cum funcționează vaccinul?
În cazul vaccinului anti-Covid, după prima administrare este nevoie, la trei săptămâni sau o lună, de un rapel, iar imunitatea maximă se instalează la două săptămâni după cea de-a doua doză. Cu alte cuvinte, vaccinul antic-COVID își face efectul de imunizare la șase săptămâni de la prima administrare, spun specialiștii.
Profesorul clujean a precizat că există aproximativ 5% din cazuri de pacienți la care răspunsul imunologic nu se declanșează, în ciuda administrării corecte a vaccinului.
”Acesta este pericolul pentru faptul că mulți nu se vaccinează. Acei oameni care nu se vaccinează, intră în colectivitate cu persoane vaccinate, dar la care nu a apărut răspunsul imunologic scontat și acestea se pot infecta. Pentru a eradica o boală trebuie ca o proporție importantă, în jur de 70% din populație să se vaccineze. Acestea este motivul pentru care efortul nostru de acum trebuie să fie conjugat pentru a convinge populația de necesitatea vaccinării și pentru ca să nu sufere cei care gândesc corect și care doresc să se vaccineze, din cauza celorlalți. Este un moment de mare solidaritate socială și, în același timp de înțelepciune a societății”, a mai spus Anca Buzoianu.
”Aș vrea și sper ca tot mai puțini dintre colegii noștri medici să aibă astfel de mesaje. Noi luni vom avea un webinar la care vor participa, sperăm, toți medicii din județul Cluj și din județele limitrofe, toți studenții rezidenți, la care va fi prezent coordonatorul campaniei naționale de vaccinare și reprezentanți ai ministerului, tocmai pentru a da informații adevărate, actualizate și veridice pentru întreaga comunitate medicală, care la rândul ei să fie vector de comunicare pentru pacienți.
Și medicii care ezită sau au unele temeri legate de acest vaccin, și acestora li se va explica, pe bază de date și evidențe științifice care sunt beneficiile și, mai ales care sunt posibilele riscuri, ca să iei decizia în deplină cunoștință de cauză”, a mai spus rectorul UMF Cluj.
Se vaccinează rectorul UMF Cluj?
După modelul dat de faimosul cântăreț american Elvis Presley, care s-a vaccinat la televizor împotriva poliomielitei, la finalul anilor 1950, doamna rector a UMF Cluj spune că este de datoria persoanelor publice și a celor care sunt formatori de opinie să dea exemplu populației, în pandemia de COVID-19 și să se vaccineze.
”Bineînțeles că mă voi vaccina și eu și familia și, împreună cu rectorii celorlalte universități de medicină și farmacie și noi am spus că ne vom vaccina public dacă acest lucru va fi necesar, pentru că cred că suntem modele pentru unele persoane și vrem să aratăm prin exemplul nostru că vaccinarea nu numai că este bună, dar în acest moment este singura metodă și cea mai rapidă și eficientă pentru a ne întoarce la viața normală pe care ne-o dorim cu toții.
Am poza cu Elvis Presley la mine pe desktop și știu ce efect extraordinar a avut vaccinarea lui anti-polio, pentru publicul larg, chiar în condițiile în care informația se transmitea doar prin presă și televiziune. Gândiți-vă ce efect poate avea dacă o persoană care este lider de opinie într-un domeniu sau un influencer s-ar vaccina, ar ajunge la foarte multe persoane prin intermediul rețelelor sociale”, a mai spus rectorul UMF la Doctor online.
Emisiunea Doctor online este realizată cu sprijinul Google Journalism Emergency Relief Fund.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: