Progres pentru Autostrada Transilvania – urmează semnarea celui mai scump lot de autostradă

0
Digital Camera

Compania Națională de Drumuri poate semna contractul de peste 1,3 miliarde de euro pentru lotul Meseș (41 km) de pe autostrada Transilvania, după ce contestațiile depuse de alte două companii au fost respinse. Tronsonul are termen de finalizare șase ani și jumătate, astfel că întreaga autostradă de la Târgu-Mureș la Oradea, nu va fi una continuă mai repede de 2032.

Autostrada Transilvania, contractată de compania americană Bechtel în 2003 ar urma să devină circulabilă în întregime după aproape 30 de ani, adică nu mai devreme de 2032.

În prezent, șoferii circulă pe aproximativ 135 de kilometri:

  • 114 km continuu, între Târgu-Mureș și Nădășelu (la 20 km de Cluj-Napoca)
  • și pe două porțiuni între Cluj-Napoca și Borș, de 13,5 km, respectiv de 5,3 km.

Alți aproximativ 100 de kilometri, împărțiți în cinci loturi – toate contractate, majoritatea aflate deja în șantier – ar trebui realizați până la final de 2027.

Cel mai problematic este însă lotul de 41 de kilometri dintre Poarta Sălajului și Nușfalău, din județul Sălaj, care include și cel mai lung tunel de autostradă din România, de 2,89 km, pe sub masivul Meseș.

Acesta este cel mai scump lot de autostradă din toată țara, cu o valoare estimată a lucrărilor de peste 1,35 miliarde de euro fără TVA. Mai are o calitate ieșită din comun: este și singurul tronson pentru care nu a fost semnat încă un contract de proiectare și execuție.

Acest lucru ar urma să se schimbe în curând, după ce licitația organizată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost câștigată în noiembrie de asocierea turcă Makyol – Ozaltin, iar contestațiile depuse de alte două companii au fost respinse recent de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

„Vom semna contractul după ce compania câștigătoare va prezenta toate actele necesare, cel mai târziu până la finalul lunii aprilie”, spune pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Mai multe detalii despre progresul lucrărilor puteți găsi pe site-ul publicației Europa Liberă.ro

Vezi și:

Mircea Abrudean anunță continuarea colaborării cu UNICEF și în 2025

Clujul, în top 10 cele mai afectate județe de incendii de vegetație