20 de ani cu EMIL BOC? Doru Pop, analist politic: Nu este sănătos pentru democrație

0

Actualul primar Emil Boc nu pare, nici de această dată, să aibă contracandidat în alegerile locale. Dacă va mai primi un mandat, se vor împlini 20 de ani cu Emil Boc la Primărie. Analistul politic Doru Pop, conferențiar universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune din UBB a declarat în emisiunea „Vot pentru Cluj” că domnul Boc știe că așa ceva nu este sănătos pentru democrație, însă este ținut captiv de o mașinărie politică, PNL, care ar pierde acest fief electoral fără o astfel de locomotivă.

În ciuda rezultatului previzibil, miza acestor alegeri rămâne totuși enormă. Mințile lucide știu că avem nevoie de o opoziție autentică în Consiliul Local Cluj-Napoca, una care să tragă de mânecă executivul atunci când se îndepărtează de agenda reală a clujenilor.

Principalele idei ale analistului Doru Pop:

La alegerile de duminică, oficialii care sunt în funcție sunt avantajați și datorită resurselor pe care le au la dispoziție; ei administrează fondurile comunității, în timp ce ceilalți sunt dezavantajați.

Problema alegerilor locale a fost întotdeauna gradul scăzut de participare la vot și, adeseori, sub 10 la sută dintre alegători decid soarta întregii comunități. Acum, în contexul pandemiei, va fi și mai rău, pentru că foarte mulți concetățeni vor refuza să meargă la vot din rațiuni de siguranță sanitară.

E o mare întrebare dacă este democratic un scrutin într-un singur tur, eu cred că avem un deficit de democrație. Clujul este extrem de divers, sunt grupuri demografice diferite, grupuri ocupaționale diferite. Mai multe opțiuni ar însemna un plus de democrație.

Adeseori, primarii sunt aleși de o minoritate activă. Primăriile intră pe mâna unora care au un aparat politic mai bine pus la punct. Am văzut și la noi cum o mare parte a discursului public este monopolizat de cei de la putere. Aparatul administrativ este în mâna unui partid, resursele la fel, practic jocurile sunt făcute încă înainte ca ele să înceapă.

E relevant și jocul la ofsaid pe care l-au practicat în ultimele decenii adversarii PNL și ai lui Emil Boc.

Dacă ne uităm la campania PSD, acest partid a făcut o campanie ștearsă, neutră. Dacă vă uitați inclusiv la imaginea candidatului, domnul Valentin Cuibus, care e o persoană onorabilă, pare că nu vrea să facă poza aia și că nu e foarte implicat în campanie. Mesajul lui pare să spună, în subtext, „deja e foarte bine la Cluj”.

Dintre candidați, singurul care a venit cu o alternativă a fost Emanuel Ungureanu. Eu îl compar cu Emil Boc deputatul, care era la fel de activ, dinamic, în tinerețile sale rebele.
Ungureanu are un singur defect, a avut un mesaj nișat pe zona medicală. El nu a reușit să convingă că are soluții și pentru alte teritorii ale administrației publice.

Alții mi-au captat atenția pentru ridicolul campaniei. Cel mai amuzant este proiectul candidatului PMP, cred, cu cele 100 de proiecte verzi – senzația de cai verzi pe pereți.

Avem o campanie electorală fără creativitate, fără alternative. Emil Boc va merge liniștit către un nou mandat.

Despre metrou: vedem promisiuni fantasmagorice, ele sunt făcute să capteze atenția publicului. Sunt ca într-un joc de scamatorie. Tehnica este: cu o mână le distragi atenția, cu alta le iei banii. E un mare joc de prestidigitație. Ideea cu metroul este atât de grotească încât nici nu merită luată în considerare.

Nu promisiunile îl vor face din nou pe Emil Boc primar, cât faptul că foarte mulți dintre concetățenii noștri sunt extrem de conservatori, sunt mulțumiți cu situația existentă, așa numitul status quo, nu vor de fapt să se schimbe mare lucru, vor să rămână lucrurile așa cum sunt, pe Emil Boc al nostru să nu îl schimbe nimeni de acolo, să nu fie multă tulburare.

Domnul Emil Boc, ca specialist în comunicare politică și în științe politice, ar trebui să știe că nu este sănătos pentru democrație așa ceva. El însuși are în spate o mașinărie politică
ce nu îl lasă să facă niciun pas în stânga și în dreapta.

Emil Boc e mult mai inteligent și avizat în problemele administrației locale, naționale, dar nu prea are de ales pentru că, dacă nu ar mai fi reprezentantul PNL la Cluj, lucrurile ar sta cu totul altfel, ar fi mult mai posibil ca un candidat ca și Emanuel Ungureanu cu o alianță politică care țintește foarte bine publicul clujean, inteligent, urban, din zona afacerilor, IT, să sufle PNL acest fief.

Noi, ca cetățeni responsabili într-o societate democratică, trebuie să ne păstrăm spiritul critic. Eu am tot criticat administrația Boc și nu am facut-o din lipsă de admirație pentru munca acelor oameni. Dar trebuie să înțelegem că o societate o duce mai bine dacă suntem mai critici.

Putem face o listă foarte rapidă a nereușitelor, începând de la traficul infernal, chiar și în condiții de pandemie, situația traficului greu, care este problematică, conexiunea cu Floreștiul este o catastrofă, deși sunt soluții, și, nu în ultimul rând – aberația urbanistică de la Cluj. De exemplu, zona în care dl. Tișe, colegul domnului Boc, a construit un zgârie nori în centrul orașului, într-o zona istorică veche. Vedem o avalanșă de blocuri care se construiesc între case, fără niciun respect față de oamenii care locuiesc acolo, e o catastrofă.

Sigur, arată foarte bine Strada Regele Ferdinand si Buna Ziua, Clujul pare cu adevărat un oraș european, dar asta cu prețul invadării zonelor de case de către blocuri, a lipsei de respect față de orice reguli de urbanism, teme pe care ar trebui să le prezinte candidații.

Nu există un spital regional într-un centru universitar cum este Clujul, iar unele dintre spitalele din Cluj ar trebui rase, sunt pline de bacterii, microbi, sunt clădiri moștenite din secoul al XVIII-lea, celebrul Spital „Stanca” este un grajd transformat în maternitate.

Dacă vii la Cluj din Pașcani sau Fălticeni, ți se pare extraordinar. Dar, dacă te uiți la Praga sau Viena, atunci lucrurile la noi nu mai sunt atât de strălucitoare

Colectarea selectivă nu funcționează la Cluj. Deși am separat hâtria de plastic și așa mai departe, gunoierii aruncă pungile mele în aceeași ghenă. Un oraș care nu colectează gunoiul selctiv nu e oraș european.

Singurul motiv pentru care mă voi duce la vot este să votez, fără a spune cu cine, pentru cei care vor putea reprezenta o opoziție, un factor de critică, de supraveghere față de administrația actuală, nu cum s-a întâmplat în ultimele mandate când consilierii de la alte partide păreau tot de la PNL.

banner