A murit legenda muzicii electronice românești, Rodion Roșca VEZI DOCUMENTARUL despre viața lui

0

A ajuns să fie numit revelaţia muzicală anului 1979 pentru ca 30 de ani mai târziu să repare difuzoare, pentru a câștiga o pâine. Este vorba despre artistul Rodion Roșca, numit și ÎMBLÂNZITORUL DE SUNETE. Rodion Roșca a murit, însă a lăsat în urmă o adevărată filă de istorie a muzicii electronice românești. Urmăriți un documentar despre viața lui, la realizarea căruia a contribuit și colega noastră, Cosmina Elena Pop.

“Numele lui Rodion Roşca e strâns legat de apariţia în ţara noastră a rock-ului electronic, un gen muzical ce s-a cristalizat în perioada anilor `70, graţie unor muzicieni precum Jean Michel Jarre, Vangelis, Isao Tomita, Tangerine Dream.

Spre deosebire de aceştia, Rodion Roşca n-a avut la dispoziţie tot felul de sintetizatoare sofisticate, însă atras fiind de mirajul efectelor electro-acustice a reuşit să realizeze cu mijloace deosebit de modeste, creaţii muzicale de o certă valoare.

Pentru a-şi imprima compoziţiile, n-a beneficiat de un studio modern de înregistrări, ci doar de strâmta cameră în care locuia, de un banal magnetofon de amatori şi de un mic generator de efecte electronice, pe care şi l-a construit prin modificarea structurii de bază a unei tastaturi cumpărate dintr-un magazin de jucării. Unele din piesele imprimate le-a interpretat singur, reuşind prin înregistrări suprapuse să cânte toate vocile şi să mânuiască toate instrumentele.

Altele le-a înregistrat alături de Gicu Fărcaş (bas, voce) şi Adrian Căpraru (tobe), împreună cu care a alcătuit, timp de mai mulţi ani, trio-ul Rodion GA. Înainte de constituirea acestui trio realizase banda sonoră a filmului “Misiunea spaţială Delta” – film produs de studioul bucureştean Animafilm. În 1988 s-a retras din activitatea muzicală pentru a se dedica vieţii de familie.

În ciuda precarei dotări tehnice de care a putut beneficia în anii `7o – `80, Rodion Roşca a lăsat în urma sa multe imprimări de calitate, imprimări ce se bucură şi astăzi de aprecieri deosebit de elogioase. O reuşită datorată faptului că Rodion Roşca a compensat din plin lipsa unei dotări tehnice adecvate prin remarcabilul său spirit de inventivitate (voci, tobe şi diferite sunete concrete procesate cu ajutorul pedalei de la chitara electrică, fraze melodice derulate invers, etc.) şi printr-o muncă tenace dusă până la epuizare. O muncă de Sisif, care a însemnat sacrificarea multor zile şi nopţi pentru definitivarea fiecărei piese. Da, aşa era acel Rodion Roşca al anilor `70 – `80 , un spirit ardent şi inovator, un muzician meticulos şi foarte ambiţios, un om deosebit, un mare sufletist …”, scria despre Rodion Roșca Doru Stoica, fost redactor şi realizator de emisiuni muzicale în anii ’70- ‘80, citat de site-ul documentarului Imagini din vis.