Adevăr sau provocare? Biocidele produse de Farmec vor fi autorizate, promit autoritățile

1

Ordonanța militară numărul 4, emisă în 29 martie, schimbă regulile. Ceea ce birocrații nu au reușit să facă vreme de câteva săptămâni, Institutul Cantacuzino ar putea realiza în câteva zile. A doua zi după ordonanța militară, reprezentanții Farmec au trimis la București mostrele de biocide pentru a fi autorizată să le producă. Reprezentanții institutului medico-militar promit că autorizațiile vor fi emise în curând. Noile promisiuni sunt făcute în condițiile în care ministrul Economiei, Virgil Popescu, afirma, în data de 17 martie, că autorizația va fi acordată ”azi sau mâine”, însă ea nu a fost emisă nici până azi, 3 aprilie.

Via Cluj TV a publicat o știre referitoare la birocrația care împiedică intrarea pe piață a biocidelor promise. Știrea a stârnit un val de indignare. Zeci de mii de oameni au citit materialul, mii l-au distribuit, iar sute dintre ei au scris comentarii critice la adresa birocrației. Azi, reprezentanții companiei Farmec au emis un comunicat de presă în care explică cum stau lucrurile, într-un limbaj diplomatic.

Cum stau lucrurile acum

”În contextul crizei cauzate de noul Coronavirus, compania Farmec a urgentat începerea producției unor dezinfectanți pentru mâini și suprafețe. Conform Regulamentului (UE) privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, procesul de avizare a dezinfectanților noi impune efectuarea unor teste de eficiență virucidă, fungicidă, bactericidă. Până la declararea stării de urgență, astfel de teste se puteau efectua doar în laboratoare autorizate externe, iar durata lor era de circa 45 de zile. Pentru accelerarea procesului de avizare, Farmec a solicitat ajutorul Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Ministerul Economiei, încă de la început, a răspuns prompt și s-a implicat pentru a grăbi demararea producției de dezinfectanți.

Astfel, prin eforturile Ministrului Economiei și ale Ministrului Apărării Naționale, în Ordonanța Militară nr. 4 din 29.03.2020 a fost autorizat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor şi dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea răspândirii, precum şi pentru tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor”.

Compania Farmec a trimis în data de 30.03.2020 mostre pentru dezinfectanți la Institutul Cantacuzino și a primit asigurările că avizele vor fi emise în decurs de câteva zile”, spun reprezentanții Farmec.

Însă, deși au trecut cinci zile de atunci, avizele încă nu au sosit. Până atunci, reprezentanții Farmec încearcă să rezolve problemele organizatorice.

”Între timp, la nivelul companiei se întreprind toate eforturile pentru planificarea și asigurarea materiei prime necesare, în special a alcoolului etilic, care este disponibil în cantități foarte mici în țară, depinzând de producătorii locali autorizați. De asemenea, pentru a putea începe producția în cel mai scurt timp posibil, se lucrează intens pentru identificarea și achiziția de ambalaje.

Este nevoie de o colaborare eficientă între producător – adică Farmec -, furnizori și autorități, pentru fabricarea cât mai rapidă a acestor biocide de maximă necesitate pentru populație și instituțiile din România, iar noi apreciem implicarea și suportul oferit de ministere, dar și de ceilalți parteneri de care depinde producția. În acest regim de urgență, intervin multe provocări și limitări, dar mobilizarea tuturor este impresionantă”, spun reprezentanții companiei clujene. Ei adaugă faptul că ”Lucrăm la capacitate maximă pentru a acoperi cererea de pe piață, de aceea, până la startul producției de biocide, am început să fabricăm două igienizante pentru mâini, pe care le livrăm deja de două săptămâni către instituții și companii, care luptă în prima linie împotriva răspândirii COVID-19”.

Așadar, pratic, pentru a răspunde cererii de pe piață, în condițiile încetinelii birocratice românești, compania clujeană a început să livreze substanțe necesare luptei împotriva coronavirusului, cu ajutorul unei portițe legale care le-a permis încadrarea în altă categorie, nereglementată, de produse.

În data de 17 martie, G4Media.ro, care cita surse oficiale, anunța că autorizațiile urmează să fie acordate într-o zi sau două. În data de 3 aprilie, aceste autorizații încă lipsesc. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunța la Digi24, că producția de biocide urma să înceapă ”săptămâna viitoare”, adică în intervalul 23 – 29 martie.

„Cel mai mare producător de cosmetice a solicitat Ministerului Sănătăţii aprobare şi o va obţine azi sau mâine pentru deschiderea unei linii de producţie de biocide la Cluj. Este vorba de producătorul de la Cluj (Farmec Cluj – n. r.) şi cred că împreună cu aceştia vom rezolva şi problema biocidelor în România”, a spus ministrul Economiei, în data de 17 martie.

Foto: G4Media.ro

banner