Adrian Oros: Agricultura este campioana atragerii de fonduri europene

0

Agricultura este campioana atragerii de fonduri europene în România. 26 de miliarde de euro este suma atrasă de agricultura românească prin intermediul APIA, de la aderarea României la Uniunea Europeană și până acum, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

El a precizat că această sumă include finanțarea din bugetul Uniunii Europene, precum și cofinanțarea oferită din bugetul național. În acest sector, rata de absorbție a fondurilor europene este de 96 la sută. Aceste fonduri administrate de Ministerul Agriculturii au subvenționat modernizarea agriculturii și dezvoltarea unor ferme moderne. Adrian Oros a precizat că, în fiecare an, APIA procesează peste 900.000 de cereri de plată, care vizează mai mult de 9,5 milioane de hectare cultivate. În prezent, există peste 100 de măsuri și de scheme pentru sprijinirea agricultorilor români.

În schimb, ministrul Adrian Oros este nemulțumit de gradul de absorbție a fondurilor europene administrate de AFIR. În prezent, gradul de absorbție a fondurilor europene administrate de această agenție este de 59 la sută. Ministrul Adrian Oros a identificat soluții pentru a crește gradul de absorbție, inclusiv prin realocarea unor sume de la un capitol bugetar la altele. Pentru intervalul 2014 – 2020, Uniunea Europeană și Guvernul României au alocat pentru Planul Național de Dezvoltare Rurală suma de 9,5 miliarde de euro, dintre care 8,1 miliarde de euro provin din bugetul Uniunii Europene. Acești bani pot fi absorbiți până în 2023. Ei ar trebui să fie folosiți pentru creșterea competitivității și pentru restructurarea agriculturii românești, pentru protecția mediului înconjurător și pentru reducerea schimbărilor climatice, precum și pentru crearea de locuri de muncă și creșterea calității vieții celor care locuiesc în mediul rural.

Banii absorbiți de domeniul agricol reprezintă cea mai importantă parte a fondurilor europene investite în România. Din momentul aderării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, și până în data de 30 noiembrie 2019, România primit din bugetul Uniunii peste 54 de miliarde de euro și a contribuit cu suma de aproape 19 miliarde de euro. În actualul ciclu bugetar multianual, România a absorbit fonduri europene în valoare de aproape 18 miliarde de euro.

banner