Spitalul Pediatric Monobloc va beneficia de o finanțare de 150 de milioane de euro, prin PNRR. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în cadrul unei conferințe de presă organizată on-line. Tot Alin Tișe a anunțat că va depune o cerere de finanțare și pentru viitorul Centru Integrat de Transplant. Valoarea estimată a spitalului este de 150 de milioane de euro, iar valoarea estimată a centrului de transplant este de 50 de milioane de euro.
Noul spital regional de copii va fi construit în zona Borhanci, pe un teren pe care Consiliul Județean l-a primit de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. La schimb, în momentul în care va fi gata noul spital, universitatea clujeană va primi unele dintre clădirile Spitalului Clinic de Copii de pe Calea Moților.
În prezent, spitalul de copii își desfășoară activitatea în 14 clădiri. Proiectul noului spital va fi realizat, până la finalul anului, de o firmă de arhitectură din Spania. Până la finalul anului, trebuie finalizate studiul de fezabilitate și PUZ-ul. Proiectul tehnic va trebui finalizat în cel mai scurt timp, astfel încât în primăvara anului viitor să aibă loc licitația de execuție, iar lucrările efective să înceapă la jumătatea anului viitor, a spus Alin Tișe.
Noul spital de copii va avea 510 de paturi pentru spitalizarea continuă, 65 de paturi pentru însoțitori și 50 de paturi pentru spitalizarea de zi. Spitalul va avea 12 secții și un heliport. Vor exista și 650 de locuri de parcare.
În cadrul spitalului, vor exista 129 de saloane cu 2 paturi și 202 de rezerve cu câte un pat. Va exista și un centru de servicii medicale și de cercetare în domeniul pediatriei.
În total, viitorul spital de copii va avea 1288 de angajați, dintre care 500 de medici.
Președintele Consiliului Județean Cluj a prezentat și stadiul în care se află Centrul Integrat de Transplant, pe care îl consideră o inițiativă unică în Europa de Sud-Est. În acest centru vor fi efectuate transplanturi de rinichi, ficat, plămâni și inimă. De asemenea, va avea un centru de recoltare a sângelui și de transfuzii.
În total, acest centru va avea 277 de paturi de spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizarea de zi și șase paturi pentru dializă. Centrul va fi dispus pe 4 etaje de subsol, un parter și 5 etaje. Centrul va dispune de propriul său heliport.
PUZ-ul noului centru a fost aprobat în Comisia de Urbanism. Președintele Consiliului Județean speră că anul viitor vor începe efectiv lucrările.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: