banner

Bărcile cu motor NU au fost de fapt interzise pe Tarnița! INVITAT Radu Mititean

0

Bărcile care funcționează cu motorină sau benzină nu au fost interzise, de fapt, pe lacul Tarnița, așa cum s-au grăbit să anunțe ministrul Transporturilor și anumiți parlamentari de Cluj. Este și ceea ce au constat diverși activiști de mediu care ne-au scris revoltați pe adresa redacției că ambarcațiunile străbat în continuare lacul nestingherite, weekend de weekend.

L-am întrebat pe avocatul Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism Napoca (CCN), ce se întâmplă de fapt.

El a răspuns că, după 10 ani de eforturi ale CCN și a altor activiști de mediu, prin Hotărârea nr. 741/2020, lacurile Beliș, Fântânele și Tarnița au fost scoase de pe lista căilor navigabile interioare ale României, fără însă ca acest lucru să însemne implicit că problema a fost rezolvată.

„Simpla lor dispariție de pe acea listă nu înseamnă că este interzisă navigația cu motor, cum s-a spus. Acea hotărâre recentă face doar un pas în această direcție, dar este doar un pas. Nu este niciun text expres de lege, sunt doar interpretări, corelând texte din alte acte normative care ar duce la acea concluzie, că deja navigația n-ar fi legală, dar pe asemenea interpretări nu poți sancționa pe nimeni.

Avem nevoie de un text care să reglementeze clar ce se poate face pe Tarnița și ce nu…Legislația cu navigația civilă prevede că sunt Consiliile Județene responsabile să facă asemenea regulamente pe toate apele care nu figurează ca ape navigabile pe acea listă națională”, a declarat Radu Mititean.

Hotărârea de guvern a fost adoptată în 7 septembrie, însă Consiliul Județean Cluj nu a ieșit public să anunțe vreun regulament. E adevărat, a fost campanie electorală. Acum, însă, forul județean va trebui să își asume o decizie fără echivoc, chiar cu riscul de a produce deranj printre proprietarii de bărci care dețin și cabane în zona Tarnița.

Anunțul ministrului Bode

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că Guvernul a aprobat Hotărârea ”pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României”.

”În ceea ce privește cel de-al doilea proiect adoptat în ședința de Guvern, el vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița din județul Cluj.

Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice.

În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Românea”, a informat Bode.

S-a terminat cu „raiul șmecherilor”?

Anunțul ministrului Bode a fost preluat și prezentat ca o victorie personală de mai mulți parlamentari de Cluj. Printre ei, deputatul Horia Nasra (PSD).

„Veste bună! S-a terminat cu raiul șmecherilor de pe lacurile #Tarnița și #Beliș, după mai bine de zece luni de la apelul a șase parlamentari din Cluj – Adrian Dohotaru, Gabriel Horia Nasra, Csoma Botond, Vasile Ilea, Mihai Goțiu și Adrian Oros, Guvernul aprobând hotărârea pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României”, a declarat Horia Nasra, deputat PSD Cluj.

banner