BCR: Economia României va continua să crească și în 2024

0

Perspectivele economiei românești trebui privite cu optimism moderat, afirmă experții Băncii Comerciale Române (BCR). Pentru anul 2023, creșterea va fi de 2,1 la sută din PIB, la o inflație de 7,5 la sută, afirmă CEO-ul BCR, Sergiu Manea. Unul dintre motoarele acestei creșteri este absorbția fondurilor europene, care a atins în acest an pragul de 74 la sută.

Anul 2024 va aduce o sporire a preocupărilor legate de economia globală. Însă, chiar pe fondul incertitudinilor legate de China, rata de creștere a economiei românești va fi anul viitor de 3,3 la sută din PIB, iar inflația va scădea la 5 la sută, estimează Sergiu Manea.

De asemenea, deficitul de cont curent va continua să scadă. În 2022, acesta a fost de 9,2 la sută din PIB, iar anul acesta va fi de 7,9 la sută din PIB. Vestea bună este că o treime din acest deficit a fost generată de investiții în echipamente de producție, care vor consolida ramuri importante ale economiei românești, mai spune Sergiu Manea.

El a adăugat că, oricum, economia României este mai bine pregătită decât în perioada 2007 – 2008 să facă față oricăror provocări, pentru că există mult mai multă maturitate pe piață. De asemenea, salariile sunt mai mari, iar oamenii înțeleg mai bine evoluțiile economice.

BCR face eforturi pentru a spori gradul de educație financiară a românilor. Deja, prin programul Școala de Bani au trecut 750.000 de români, spune vicepreședintele BCR, Dana Dima. Experții BCR au decis să ducă acest program de educație financiară la nivelul următor și au inițiat o serie de dialoguri financiare, prin care au trecut deja 300.000 de persoane.

Există rezultate concrete ale acestor inițiative. Peste 50 la sută dintre participanții la dialogurile financiare au declarat că vor să își constituie un fond pentru evenimente neprevăzute, care, în medie, se ridică la trei salarii. Peste 40 la sută dintre participanți doresc să se protejeze și să își protejeze bunurile prin intermediul unor asigurări. Peste 35 la sută dintre cei 300.000 de participanți s-au gândit să își diversifice investițiile, iar peste 20 la sută s-au gândit la un fond de pensii, adaugă vicepreședintele BCR. În acest context, Banca Comercială Română va continua programele de educație financiară, promite Dana Dima.


banner