Călătoriile cu trenul, gratuite pentru elevi din septembrie

0

Ministerul Educației a pus în consultare publică o Hotărâre de Guvern conform căreia elevii vor avea gratuitate la călătoriile cu trenul în țară, la clasa a II-a, pe baza carnetului de elev. Această reducere de 100% va fi acordată indiferent de distanță.

Documentul conține noile reguli de acordare a gratuității la transport pentru elevi, așa cum prevede legea educației în învățământul preuniversitar care va intra în vigoare pe 2 septembrie.

​​Normele metodologice din 2017 cu privire la transportul elevilor au prevăzut o reducere de 50% la călătoriile cu trenul, pe distanțe de până la 300 de kilometri. Ulterior, din 2021, nomau fost modificate, elevilor li s-a acordat gratuitate, numai că acest beneficiu nu s-ar fi aplicat mereu, la toate companiile feroviare, spun mai mulți elevi pentru Edupedu.ro.

„Operatorii de transport feroviar de călători vor emite elevilor legitimaţii de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe perioada anului școlar cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, astfel:

  • bilete de călătorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 100% din tariful de transport, conform reglementărilor proprii operatorului de transport, pentru elevi”, prevede proiectul de HG.

„Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, elevii vor plăti integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz”, mai scrie în proiectul de act normativ.

VEZI ȘI:

Cluj: Scurgeri de gaz la o stație de încărcat butelii de oxigen

Călătorești cu Wizz Air în Marea Britanie? Află în ce zile este grevă la aeroport!

Clujeanca Alisia Perșa, noua campioană mondială la Street Workout

 

 

banner