Candidatul ALDE la Primăria Câmpia Turzii, Avram Gal, acuzat de trafic de influență de către DNA! REACȚIE: „E un dosar politic”

0
Avram Gal FOTO: Facebook

Candidatul ALDE la Primăria Câmpia Turzii, Avram Gal, este acuzat de DNA de trafic de influență după ce ar fi primit, spun procurorii, peste 400.000 de lei pentru un contract de achiziții de echipamente anti-COVID de la o companie activă pe piața farmaceutică. Avram Gal respinge acuzațiile și susține că i s-a instrumentat un dosar politic.

Procurorii anticorupție au informat printr-un comunicat de presă că în această cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și a fost luată măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 august 2020.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale, suma de 371.000 lei (printr-o firmă și o asociație, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul DNA.

Reacția lui Avram Gal: E un dosar politic

Avram Gal a reacționat vineri pe pagina sa de Facebook față de acuzațiile care i se aduc. El pretinde că dosarul în care este cercetat este unul politic.

„De fiecare dată când mi-am exprimat intenția de a candida la funcția de primar, mi-am asumat faptul că aș putea fi hărțuit, linșat mediatic sau acuzat în dosare politice inventate cu scopul de a-mi denigra imaginea, apărute surprinzător în preajma campaniei electorale.

Nu e puțin suspect că exact după anunțarea candidaturii mele apar știri în toată presa despre un dosar politic pe numele meu, reluându-se veșnica temă?!

Cu răbdare, de fiecare dată am demonstrat că nu este așa! Și de această dată sunt hotărât să vă demonstrez același lucru: justiția se face de către magistrați, nu pe facebook sau prin mass-media, iar dezbaterea politică trebuie să aibă în centrul său problemele cetățenilor, nu interpretarea politică a unui simplu demers juridic.

Vom asista oricum în următoarele zile la o explozie de articole și denigrări ale postacilor de facebook, pregătiți din timp pentru acest moment.

Dacă e nevoie totuși să trec prin astfel de momente neplăcute, nu regret, dacă în final voi reuși să fac ceva pentru Câmpia Turzii. Sunt convins că cetățenii acestui oraș au înțeles miza acestui război politic, și pot face diferența prin votul lor la următoarele alegeri!

Nu renunț la candidatură și acum mai mult ca niciodată sunt mai decis și mai hotărât să lupt pentru primăria Câmpia Turzii și pentru comunitatea noastră.

Tot acest scandal nu face decât să mă motiveze mai mult să lupt pentru o politică pozitivă, corectă și pentru a demonstra că aceste tactici mârșave, care se folosesc prea des în ultima vreme, nu au ce căuta într-o țară europeană”, a scris Gal.

Cine este Avram Gal

Vizita in SUA. Avram Gal, al doilea de la dreapta la stânga

Avram Gal este președinte ALDE Diaspora. A scris pe Facebook că a fost consilier al ministrului la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ioan Ștefan (PNL) și al ministrului Apărării Naționale, Sorin Leș (PSD).

A fost viceprimar la Primăria Câmpia Turzii. Este, potrivit presei locale, președinte al New Life International Evangelical Association.

Despre Avram Gal se spune că ar fi facilitat o vizita a lui Călin Popescu Tăriceanu în SUA, tot pe o filieră evanghelistă, în anul 2019. Atunci, Tăriceanu s-a întâlnit cu vicepreședintele american Mike Pence.

banner