CAUZA avariei de curent electric care a afectat ȘASE județe, printre care și Clujul

0

Apar primele explicații oficiale cu privire la cauza avariei de curent electric fără precedent în ultimii 30 de ani care a afectat vineri după amiază șase județe din Transilvania, printre care și Clujul.

Întreruperea energiei electrice din zona de nord -vest a României, din ultimele ore, a fost cauzată de un incident care s-a produs la rețeaua electrică de transport europeană interconectată, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„A fost afectată și țara noastră. Problemele au fost remediate, iar în acest moment consumatorii au din nou energie electrică. Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.

De asemenea, aș dori să dau asigurări că Sistemul Energetic Național funcționează în parametri și nu are sincope”, susține ministrul Energiei.

Oameni blocați în lift la Cluj, bariere blocate, nori de culoare brun-roscat peste Azomureș – au fost doar câteva dintre efectele celor mai grave fluctuații de curent electric înregistrate în ultimii 30 de ani în Alba, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj și Sibiu.

Oamenii din orașele transilvănene Cluj-Napoca, Bistrița, Sibiu, Târgu-Mureș, Turda spun că le-au fost afectate centralele de încălzire și aparatele electrocasnice din cauza fluctuației de tensiune. În orașe nu au mai funcționat lifturile, semafoarele și alte instalații alimentate cu energie electrică, potrivit digi24.ro.

În urma avariei la rețeaua de distribuție a energiei electrice, au fost probleme și la Azomureș.

„Avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platformă. Oprirea s-a desfășurat în condiții de siguranță.

O întrerupere neașteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranță a instalaților de pe platforma Azomureș. Drept urmare, în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roscat, cauzat de oprirea uneia dintre instalațile de producere a acidului azotic.

Menționăm ca nu există pericol pentru angajați și pentru comunitatea locală. Autoritățile cu atribuții în domeniu au fost anunțate”, au precizat cei de la Azomureș.

banner