Ce are de câștigat Clujul de pe urma relansării economice propuse de Guvernul PNL – Dan Tarcea: Vor fi investiții masive

0

Centura mentropolitană, spitalul regional, metroul și trenul metropolitan, sunt doar câteva dintre proiectele vizate de relansarea economică propusă de Guvernul PNL. Președintele filialei PNL Cluj, Dan Tarcea, a vorbit despre investițiile masive pentru județul Cluj, în cadrul unei conferințe, transmise live pe Via Cluj TV.

“Practic am reușit să introducem, în masă, planul de transport și să obținem componenta de finanțare pentru centura metropolitană, care vine de la Gilău până la Apahida. Discutăm de 38 de km de centură metropolitană, la care se mai adaugă încă 21 de kilometri de drumuri de legătură” a explicat Tarcea.

Președintele filialei PNL Cluj și viceprimarul, Dan Tarcea, a mai precizat faptul că toate aceste drumuri vor beneficia de finantare europeană și finanțare guvernamentală. Prin introducerea drumurilor expres și drumurilor de legătură, care vor face legătura cu centura metropolitană, s-a reușit salvarea de peste 200 de milioane de euro de la  bugetele locale ale primăriilor din Gilău, Florești, Cluj-Napoca și Apahida.

Acesta a mai vorbit și despre finanțarea metroului și a trenului metropolitan, susținând că a fost demarat studiul de fezabilitate pentru trenul metropolitan de la Jucu până în Baciu pe calea ferată existentă, unde mai trebuie să fie achiziționate doar elementele de rulare. Pentru metrou a fost demarat studiul de prefezabilitate care va spune daca vor fi 13 sau 16 km de linie de metrou. Totalul costurilor pentru aceste două proiecte este de peste 1,6 miliarde de euro, bani care urmează a fi accesați din fonduri europene.

Tot pe baza fondurilor europene, CFR a demarat un proiect de electrificare a căii ferate care va trece prin trei județe: Cluj, Sălaj și Bihor.

Investiții de 12,5 miliarde de euro se preconizează în electricitate și gaze naturale pentru perioada 2020-2025.

Tarcea a atins și componenta din domeniul sănătății. “Acest guvern a reușit să deblocheze demararea construcțiilor pentru cele trei spitale regionale (Cluj, Iasi si Craiova). Au fost făcute niște proiecte pentru 8 spitale regionale și un spital municipal la București, proiecte care au fost blocate și s-a reușit deblocarea acestora. În acest moment este încheiat și contractul cu Spitalul Regional din Cluj-Napoca, Este o investiție de peste 550 de milioane de euro. Aceste obiective trebuie să fie gata până în anul 2027”, a declarat președintele filialei PNL Cluj.

Componenta de agricultură presupune câteva investiții majore reprezentate de strategia de gestionare a apei, elaborată și implementată în perioada 2021-2024. Aici mai este luată în calcul și crearea sistemelor de drenaj, dar și combaterea eroziunii solului.

Nici turismul nu a fost uitat, relansarea economică propusă de Guvernul PNL  urmărește granturi, în valoare de peste 1 miliard de euro, la nivel național, pentru cei care au fost nevoiți să își oprească activitatea din cauza pandemiei.

Pentru a afla ce alte investiții își propune Guvernul PNL urmărește declarațiile președintelui filialei PNL Cluj, Dan Tarcea, pe Via Cluj TV.