Ce nu ne omoară, ne întărește imunitatea: AstraZeneca, susținut de Răzvan Cherecheș, în ciuda reacțiilor adverse

0

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca le recomandă românilor care au posibilitatea să se vaccineze cu AstraZeneca să o facă acum și să nu aștepte până când vor fi disponibile din nou  vaccinurile Moderna sau Pfizer. Și aceasta, în ciuda numeroaselor efecte adverse reclamate de cei cărora le-a fost administrat acest vaccin.

După prima doză de AstraZeneca, o clujeancă descrie modul în care a reacționat la vaccin: dureri musculare, dureri de cap, de rinichi, diaree. Deci, dacă ne întrebați pe noi, reacțiile adverse nu sunt prea încurajatoare (totuși, acestea nu sunt resimțite de toți beneficiarii) și, cu toate acestea, sunt preferabile unei spitalizări la terapie intensivă.

Cherecheș: Vaccinați-vă acum cu AstraZeneca

Să vedem mai întâi ce spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, care a fost numit recent consilier onorific (neplătit) al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

Clujeancă: Mi-aș fi făcut oricum vaccinul

O clujeancă povestește experiența prin ce a trecut după prima doză de AstraZeneca:

„Mi-am făcut duminică vaccinul. Astra Zeneca. După vreo 6 ore au început durerile musculare. Întâi am crezut că e de la sală, dar când a început și durerea de cap și o durere sâcâitoare, pe care am identificat-o mai târziu ca fiind de rinichi, am realizat că e de la injecție.

Peste noapte am reușit să dorm, deși am mers de mai multe ori la baie (rinichii). Dimineața, însă, a trebuit să iau un calmant – durerea a ajuns și la articulații.

Am fost funcțională (am mers la birou, am avut zoom-uri, de-astea), dar seara a început. Diareea. A culminat cu 40 de minute de frisoane de se scutura patul cu mine. Mi-am luat mai multe haine, m-a ținut Bb în brațe… Când frisoanele s-au liniștit, am adormit instant. M-am trezit noaptea, cu bujori în obrăjori, și am mai dat jos din cojoace.

Azi dimineață m-am ridicat din pat ok, doar ușor șifonată după criza de aseară și cu o sensibilitate exagerată a pielii (sunt eu „jingașă”, vorba lui Bb, dar nici chiar așa!).

Pe la 10 m-au apucat din nou durerile musculare și de articulații. Am luat un calmant mai puternic și acum aștept să se liniștească. Mi-e teamă să mănânc.

Dacă cineva a trecut sau trece printr-o situație similară, o/îl rog să-mi scrie cu referințe, sfaturi, îmbrățișări virtuale.

Precizare: pe cei anti-vaccin îi rog să se abțină și să ignore acest post. Mi-aș fi făcut vaccinul și dacă aș fi știut ce urmează. Mă gândesc cu multă dragoste și compasiune la cei care au suferit sau suferă înzecit din cauza virusului”.

Reacțiile adverse, explicate de Valeriu Gheorghiţă

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a explicat de ce există reacţii adverse mai grave în cazul vaccinăriii cu AstraZeneca.

„Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie.

Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiţă citat de hotnews.ro.

banner