Cercetătorii FSEGA au estimat cu cât va scădea economia României în 2020

0

Pandemia de coronavirus va provoca o scădere serioasă a Produsului Intern Brut în România. Este consecința măsurilor de distanțare socială de până acum, afirmă cercetătorii Universității Babeș-Bolyai, care au realizat un studiu ce analizează primele 100 de zile de pandemie. Ei însă spun că există și motive de optimism: cele mai recente date arată că scăderea nu va fi chiar atât de dramatică pe cât se profila la finalul lunii martie.

Economia României a avut o creștere bună la finalul anului trecut și la începutul acestui an. Însă declanșarea pandemiei de coronavirus a determinat o scădere semnificativă, spune profesorul universitar Levente Szasz, prodecan al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Datele preliminare arată că scăderea cea mai dramatică va fi înregistrată în trimestrul care se va încheia peste câteva zile. Pentru economia românească, este cel mai prost trimestru din ultimele două decenii, afirmă conferențiarul universitar Balint Zsolt Nagy.

Printre cele mai afectate domenii au fost HoReCa, unde scăderea va fi de aproximativ 75 la sută. Există și surprize plăcute. Domeniul construcțiilor a crescut cu aproximativ 10 la sută. De asemenea, a crescut și domeniul IT. Toate datele referitoare la acest studiu pot fi consultate pe platforma econ.ubbcluj.ro/coronavirus.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

banner