CLUJ METROPOLA: Baciu are 17 000 de locuitori și sate fără canalizare

0

Comuna Baciu a înregistrat o creștere demografică explozivă: de la 6.000 de locuitori în 1990, la 8.000 în anul 2000, 9.000 în anul 2011 până la 17.000 de locuitori (neoficial) în prezent. Am putea spune că lângă Cluj a apărut un nou oraș. Parțial, afirmația e adevărată, însă Baciu e departe de a avea facilitățile urbane care contribuie la o calitate ridicată a vieții, specifice orașului: unități moderne de învățământ, spital, acces la utilități, drumuri moderne, acces la cultură și locuri în care locuitorii să se relaxeze: parcuri, zone de promenadă, piste de biciclete etc.

Primarul comunei Baciu, Ioan Mureșan, a declarat la Conferința Cluj Metropola organizată de Via Cluj TV că localitatea are încă de rezolvat probleme elementare, cum ar fi accesul la rețeaua de apă-canal, electricitate. E inacceptabil, spune el, ca la numai 12 km de Cluj, cele șase sate arondate comunei – Suceagu, Săliștea Nouă, Rădaia, Popești, Mera și Corușu să nu aibă canalizare. Drumurile sunt o altă mare problemă, mai ales ambuteiajele de pe drumul național.

Birocrație

În cadrul Conferinteței Cluj Metropola, organizată de Via Cluj TV, la problemele comunei Baciu s-a referit și Zoltan Corăian, directorul general al ADI ZMC. El a spus că asigurarea serviciilor medicale și de învățământ sunt de asemenea chestiuni care au nevoie de rezolvare urgentă.

Un punct nevralgic e vestitul pod din fața Petrom, zonă în care traficul e ștrangulat. De 10 ani, se încearcă rezolvarea situației, spune Corăian. La discuții participă primăriile Cuj-Baciu, Poliția, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Consiliul Județean. Rezultatul: 0. Ca și în cazul altor probleme ale comunelor-oraș, vorbim de o birocrație excesivă și lipsa finațării.

banner