Cluj-Napoca, incidență a cazurilor de COVID de 1,43 la mia de locuitori! CÂT DE DURE pot fi măsurile care se vor lua de la 1,5

0

Incidența cazurilor de COVID 19 la mia de locuitori a ajuns în Cluj-Napoca de la 1,33 la începutul săptămânii la 1,43, miercuri. Când se va depăși pragul de 1,5 la mie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență poate aplica măsuri restrictive dure, cum ar fi interzicerea nunților și a botezurilor, închiderea activității restaurantelor în interior și revenirea, unde este posibil, la telemuncă. Astfel de măsuri au temei legal, pot fi adoptate de comitetele locale și sunt chiar recomandate de secretarul de stat Raed Arafat.

„Am spus-o și zilele trecute. Daca depășim rata incidentei de 1,5 la mie luam in calcul toate măsurile necesare. Când va fi cazul vom comunica măsurile, așa cum am făcut de fiecare dată”, a declarat prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

În ritmul de acum, de aproape 100 de noi cazuri de îmbolnăviri la 24 de ore, pragul ar putea fi atins în scurt timp.

„În zonele cu incidență 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, publici și privați, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

La Cluj, începând de miercuri masca a devenit obligatorie pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj pentru toți cei care au mai mult de 5 ani împliniți.

De asemenea, cei care vin în România din țări aflate în zona galbenă (vezi lista aici) fie prezintă un test negativ dacă vin doar pentru 3 zile, fie intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să poată efectua un test la cerere. Dacă e negativ și asimptomatic, la zece zile pot ieși în carantină, dacă nu, vor respecta carantina de 14 zile.

Epidemia de coronavirus pare să aibă o evoluție îngrijorătoare în România. Miercuri, la nivel național au fost raportate aproape 3 000 de noi îmbolnăviri la 24 de ore și 82 de decese. Clujul a raportat aproape 100 de îmbolnăviri.

banner