Clujul, gazda Conferinței interpreților în limbajul semnelor

0

În perioada 5-6 septembrie 2020 la Cluj-Napoca va avea loc Conferința internațională a interpreților mimico-gestuali, care anul acesta are tema principală legată de tehnologie și cum ajută ea sau nu persoanele care nu pot auzi, dar și pe interpreții care cunosc limbajul gesturilor.

Evenimentul este organizat de Asociația Națională a Interpreților în Limbajul Mimico-Gestual (ANIALMG), în colaborare cu Forumul European al Interpreților în Limbajul Semnelor (EFSLI). Din acest forum fac parte 34 de organizații de interpreți.

Potrivit persoanelor deficiente de auz, subtitrarea programelor tv sau online nu este suficientă, uneori, pentru că textele se derulează prea repede, nu reușesc să citească tot și au nevoie ca informația să le fie transmisă și prin limbajul semnelor, pentru a recepționa întregul mesaj. Deja, în România, o serie de televiziuni au ales să folosească serviciile unor interpreți în limbajul semnelor, fie pentru programe informative, fie pentru filme.

Deși limbajul mimico-gestual poate fi asimilat unei limbi străine, acesta nu poate fi învățat prin cursuri universitare, în România, ci doar prin specializări de scurtă durată, spun reprezentanții EFSLI, invitați la Via Cluj tv. Ivana Bucko, președintele EFSLI și Stephan Barrere, vicepreședinte al acestei organizații au vorbit despre provocările meseriei de interpret mimico-gestual, în contextul evoluției actuale a tehnologiei.


banner