Compozitorul mexican care l-a cucerit pe dictatorul spaniol Franco – Un cadou muzical de la Via Cluj TV

0

Agustin Lara este cel mai faimos compozitor mexican. El și-a început cariera în perioada interbelică. A devenit rapid faimos în Mexic, apoi în America Latină și în Statele Unite ale Americii.

Treptat, pe măsură ce piesele sale erau difuzate și de radiouri, faima lui Agustin Lara a devenit mondială. Cariera sa a ajuns la apogeu atunci când a compus piesa Granada. Această piesă a ajuns să fie cântată pe toate continentele, iar dictatorul spaniol Francisco Franco a fost atât de impresionat de acest cântec deosebit, încât i-a dăruit lui Agustin Lara o casă în orașul medieval Granada.

Lui Agustin Lara i-au fost ridicate statui, i-au fost dedicate cărți, iar viața sa a inspirat un film mexican cu mare succes la public, în 1959. Marele compozitor s-a stins din viață în 1959.

Renumitul tenor mexican Hector Lopez, artist liric al Operei Naționale Române din Cluj, acompaniat la pian de Peter Kulcsár, care este directorul artistic al Festivalului Regal Virginia Zeani, și la vioară de Balázs Zoltán Gyenge, ne oferă un cadou muzical inedit: o interpretare proaspătă a piesei Granada. Înregistrarea a fost realizată în studioul Via Cluj TV.