Copiii nu și-au văzut colegii și învățătoarele la față din cauza măștilor chiar dacă festivitățile au fost în aer liber, ca UNTOLD

0
Emil Boc la deschiderea scolii FOTO facebook
Emil Boc la deschiderea scolii FOTO facebook

Copiii din clasa pregătitoare nu și-au văzut colegii și învățătoarele la față din cauza măștilor pe care au fost nevoiți să le poarte în prima zi de școală. Chiar dacă festivitățile au avut loc în aer liber, masca a fost obligatorie, iar ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a făcut o recomandare greu de digerat de către părinți, și anume ca la evenimentele de începere a școlii să nu participe decât un părinte.

Primarul Emil Boc a participat la festivitățile de la Liceul “Avram Iancu”. De data aceasta, purta mască. Nici așa, nu a scăpat de criticile unora dintre clujeni, după ce a postat pe pagina sa de Facebook nenumărate fotografii de la eveniment și s-a lăudat cu investițiile în școli.

“Ai carte, ai parte!

Investițiile în educație, în școli, sprijinul pentru elevi și părinți a reprezentat dintotdeauna o prioritate pentru municipalitate. În Cluj-Napoca, 20% din impozitele și taxele locale sunt reinvestite în educație: infrastructură educațională, burse școlare, transport gratuit, echipamente educaționale moderne sau autobuze școlare pentru transportul elevilor.

Cluj-Napoca se poziționează ca hub european al inovării, unde tinerii în curs de formare și educare reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale comunității. Creativitatea și dinamismul tinerilor, alături de șansa unei educații de cel mai înalt nivel direcționează tot acest potențial către o dezvoltare sănătoasă, către un oraș așa cum ni-l dorim: un reper european prin viața sa culturală dinamică, vibrantă, unde experimentarea, inovarea și inițiativa sunt „la ele acasă”.

Vă doresc un an școlar plin de realizări, de cunoștințe și de experiențe noi și nu uitați: investiția în educație este cea mai bună investiție pentru viitorul nostru!”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Au urmat și reacțiile.

Oana Maria Surdu:
“Nu vedem acele investitii de care vorbiti. Ultima scoala noua s-a construit in Cluj-Napoca in 1996. Intre timp este inghesuiala mare in scolile din centru si scoala pe schimburi la Cluj”.

Cristina Ardelean:
“Aceleași discursuri comuniste ca în fiecare an școlar din 89’ încoace!”

Cristian Oltean
“Bine că pe copilași i-ați pus să stea cu masca pe față și în 4 zile de Untold, singurii cu mască erau jandarmii și cei la ISU.. bravo”

Ady Moldovan:
“Ce incredere mai putem avea ca nu imbolnaviti copii care azi trebuiau sa inceapa prima zi de scoala cu zambetul pe buze, sa emane fericire, sa dea un strop de culoare vieti de parinte, dar ati ascuns aceste frumuseti sub masca obligatorie, pe langa faptul ca ieri tovarase Boc si cu tovarasul Bode treceati fara masca cu ranjetul pina la urechi prin multimea de la untold. Nu mai reprezentati un exemplu bun ca cetatean. Sanatate copilasilor si mult succes in noul an scolar. Nu vrem sa amestecati politica si interesele personale in scolii, lasati copii in pace”.

Deji Ionut:
“Dar de ce purtati masca afara? La Untold nu aveati”.

În weekend, atât ministrul de Interne, Lucian Bode, cât și primarul Emil Boc, au oferit un contraexemplu afișându-se fără mască la UNTOLD, tot un eveniment în aer liber, ca și festivitățile de începere a noului an școlar.

De altfel, norma care a impus obligativitatea măștii la festival a fost ignorată de majoritatea “festivalierilor”.

Rata incidenței COVID 19 la mia de locuitori a urcat la 1.94 în prima zi de școală, când alte 143 de persoane au fost confirmate cu această infecție.

De la o incidență de 6 la mie, școlile intră în online iar analiștii UBB cred că vom ajunge acolo până la finele lunii în curs.

La un singur caz de COVID 19 înregistrat într-o clasă, cursurile acelei clase se mută în online iar revenirea face to face are loc după 14 zile sau după opt dacă toți elevii prezintă teste negative.

La Cluj, avem 264 de pacienți internați, dintre care 21 la ATI.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.849 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2.