CRUZIME: Au scos patru pui de urs din bârlog și i-au aruncat în zăpadă dar au fost prinși de poliție

0

Bărbații care au scos patru pui de urs din bârlog și i-au aruncat în zăpadă au fost identificați de polițiști, după ce acest caz petrecut în Harghita a scandalizat o țară întreagă. Ziar Piatra Neamt a preluat imaginile filmate la fața locului de pe site-urile de socializare iar apoi toată povestea s-a viralizat, spre neșansa suspecților care apar în imagini.

Pe baza filmării, cei patru suspecți, care ar fi muncitori silvici, au fost identificați de poliție iar acum riscă pușcăria.

Ursuleții sunt căutați de Garda de Mediu

Și Misterul Mediului a reacționat. „Acțiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală și încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale,
a florei şi a faunei sălbatice.

Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârşirea următoarelor fapte:

a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
c) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Comisarii GNM CJ Harghita au ajuns la fața locului și evaluează situația pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului.

Puii de urs au abia 2-3 săptămâni

Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni.

În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan.

MMAP condamnă ferm acest tip de comportament și va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancționării celor vinovați.

Facem un apel către toți cetățenii să se abțină de la astfel de gesturi și să evite interacțiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Mediului.

Ce spune poliția

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita în colaborare cu IPJ Neamț au stabilit că imaginile ar fi fost realizate în judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni.

De asemenea, au fost identificate şi persoanele posibil implicate, fiind vorba despre 4 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 51 de ani, toţi din judeţul Neamţ, muncitori forestieri la o societate comercială de profil din judeţul Neamţ.

În cauză s-a întocmit dosar penal, pe de o parte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004, iar pe de altă parte sub aspectul comiterii infracţiunilor de perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație, precum şi deteriorarea și/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de O.U.G. 57/2007.

banner