Cuminecare cu scandal la Catedrala Ortodoxă din Cluj – Zeci de oameni, împărtășiți cu aceeași linguriță

0

În plină pandemie a coronavirusului, preoții din Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului au ajuns în centrul unui scandal care prinde proporții. La doar câteva ore după ce Guvernul a anunțat noi restricții menite să încetinească răspândirea coronavirusului, în fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj, preoții au împărtășit zeci de oameni cu aceeași linguriță.

Acest gest a dezlănțuit o adevărată furtună pe rețelele de socializare. Au existat sute de apeluri pentru anchetarea și pedepsirea celor vinovați de această situație. La rândul său, prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat că ”Biserica funcționeaza pe o structură ierarhică, după cum bine știți. Primesc dispoziții de la Patriarhie, care evident că nu pot să contravină prevederilor legale în vigoare. Analizăm situația cu maximă atenție, cadrul legal aplicabil și vom dispune măsurile care se impun, fără excepție. Din păcate, nici cetățenii nu ne ajută foarte mult și unii nu înțeleg importanța respectării regulilor și recomandărilor. Sigur, asta nu disculpa pe nimeni”.

La rândul său, preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului, a dat un comunicat de presă în care precizează că ”Biserica a înțeles de la bun început faptul că este de datoria ei să respecte toate recomandările primite din partea autorităților în primul rând pentru a-și proteja credincioșii, dar și pentru a da un exemplu că aceste reguli trebuiesc asumate conștient și responsabil de către toți.

Din acest motiv, slujbele religioase au fost săvârșite în ultima săptămână în afara lăcașelor de cult, cu un număr restrâns de credincioși, în limitele cerute de autorități.

În ceea ce privește administrarea Împărătșaniei, până în prezent nu avem decât recomandarea Patriarhiei, care oferă posibilitatea credincioșilor care, din varii motive, nu doresc să se Împărtășească din potirul comun, să poată solicita preotului să se împărtășească după Liturghie cu o linguriță adusă de acasă. Cu toate aceste recomandări, nimeni nu a cerut să primească astfel Sfânta Împărtășanie.

În prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie.

Pe lângă acest fapt, nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare, în contextul în care din data de 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise”.

banner