Dan Mureșan: Legislația referitoare la diurne este interpretabilă și creează probleme atât firmelor cât și ANAF

0

“ANAF iar a reluat controalele la firmele de transport și le-a recalculat diurnele, ceea ce nu mi se pare corect, dacă diurna este corectă și angajații nu sunt pe salariul minim”, a declarat Dan Mureșan, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

El spune că legislația referitoare la diurne este interpretabilă: “Crează probleme și pentru contribuabili și pentru ANAF. În realitate, ei pot judeca strâmb și o situație corectă și legală și de aceea lumea este deranjată. Diurna ar trebui să fie impozabilă și să nu se mai calculeze la aceasta taxe sociale”, a spus Dan Mureșan.

Pe de altă parte, spune vicepreședintele CNIPMMR, nu este normal să nu dai salarii corecte unei persoane și să o privezi astfel de o pensie adecvată, adică nu e în regulă să-i dai salariul sub o formă mascată, sub forma unei diurne.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) s-a plâns recent că ANAF a realizat controale inopinate la firmele din sector, în urma cărora a decis reîncadrarea diurnei șoferilor ca venit salarial.

Companiile au fost înștiiințate cu acel prilej că trebuie să plătească impozite și contribuții retroactiv pe cinci ani, pentru aceste venituri, deși la controale anterioare nu au fost descoperite probleme cu diurna.

„Clarificarea trebuie făcută urgent pentru că o mare parte din firmele controlate în ultima perioadă pe diurnă și care au avut în ultimii 5 ani control fiscal de fond nu au fost notificate în RIF (rapoartele de inspecție fiscală, n.r.) de inspectorii fiscali că ar fi o problemă cu plata diurnei.

Transportatorii nu înțeleg cum la o distanță de 2-3 ani după terminarea controlului de fond, ANAF revine cu un control inopinat și reîncadrează retroactiv diurnele ca și venit salarial.

Acest lucru nu este normal deoarece o rezoluție a unui control inopinat să schimbe retroactiv rezoluția controlului de fond, efectuat de același organ fiscal”, a subliniat UNTRR.