Dantura sub microscop: cum contribuie endodonția la obținerea unui zâmbet sănătos

1

Află de la medicul endodont Ștefan Jitaru de la MB Dental din Cluj-Napoca cum poate fi folosit microscopul în detectarea unor afecțiuni dentare și în tratarea acestora. Vezi o nouă ediție a emisiunii Doctor online.

“În stomatologia modernă, fiecare subspecialitate este ocupată de către un dentist specializat, iar eu sunt dintre aceia care tratează canalele dentare. Noi suntem cei care, de regulă, punem fundația pentru următoarele restaurări”, a explicat medicul endodont Ștefan Jitaru. Practic, endodoția tratează dinții care înainte erau sortiți extracției.

Microscopul și dantura

În stomatologia zilelor noastre, microscopul este un instrument des folosit de medicii endodonți, pentru a vedea dintele mai în detaliu. “Văzându-l mai în detaliu, putem să-l tratăm mai bine, iar asta implică cel puțin din perspectiva pacientului, doar o altă poziție sau o ușoară corecție față de poziția cu care oamenii sunt în mod normal obișnuiți la dentist. La noi, oamenii vor sta mai mult întins, decât în spătar”, a mai spus medicul Ștefan Jitaru. 

Afecțiuni tratate de endodonție

Endodonția se ocupă cu tratarea dinților care dor, atunci când pulpa dintelui se inflamează. De asemenea, medicii endodonți tratează dinți care au fost tratați anterior, dar dintr-un motiv sau altul, lucrurile au mers rău. “Aici intervine măiestria și ne ajută foarte mult microscopul pentru că, cu ajutorul lui, putem să îndepărtăm cu prudență vechile obturații de tip plombe, cum sunt ele cunoscute, fără să atingem sau să atingem foarte puțin dintele natural și fără să pierdem substanța dentară, care este valoroasă. Putem să vedem eventualele linii de fisură sau de fractură care ar face dintele candidat pentru extracție. Și în felul acesta, putem să renunțăm la dinții care sunt cu siguranță irecuperabili. Putem să ne asigurăm că vom găsi toate canalele dentare. Acesta e lucrul cel mai complicat, deși pare ușor. Anatomia dentară internă poate fi variată”, a explicat în emisiunea medicul Ștefan Jitaru.

Niciun tratament stomatologic nu ar trebui să doară

“Nu în zilele noastre”, mai spune medicul de la MB Dental. “Niciun tratament stomatologic de orice natură nu ar trebui să fie dureros. Sigur că sunt momente punctuale în care poate să fie ceva mai inconfortabil. Eu nu spun că venitul la stomatolog trebuie să fie musai plăcut, dar nici nu ar trebui să fie de speriat. Din punctul meu de vedere, venitul la stomatolog e asemănător cu mersul la frizer”, a mai spus medicul endodont Ștefan Jitaru.

“Durerea, efectiv, nu ar trebui să existe în timpul tratamentului stomatologic. Dacă sunt momente în care durerea este mai greu de combătut, asta se întâmplă de regulă pentru că pacienții ajung târziu la noi, tocmai din emoție, iar eu asta le zic mereu. Frica, de fapt, complică lucrurile, pentru că noi dacă face tratamentele mai la începutul patologiei, am putea să-l facem mai riguros, mai confortabil, cu un pacient mai relaxat, nu cu un pacient care nu a dormit eventual o noapte și e surmenat de stres. N-ar trebui să fie nimic dureros la stomatolog”, a mai spus medicul stomatolog.

“Nu există nicio diferență de dotare între noi și alte cabinete din oricare parte mai dezvoltată a globului. Însușirea cunoștințelor pentru a exploata aceste aparate e o poveste de efort, iar stomatologia este mai degrabă ca un sport. Cu cât îl practici mai multă vreme, devii mai mai bun și ești în primul rând în competiție cu tine, nu cu altcineva”, a mai spus medicul.

VEZI ȘI:

Stomatologie preventivă la copii: este sigilarea măselelor eficientă?

Persoanele cu venituri mici își pot reface dantura gratuit – AFLĂ CUM