De ce primește Via Transilvanica premiul Europa Nostra

0

Proiectul Via Transilvanica va primi una dintre cele mai prestigioase distincții din lume: Premiul Europa Nostra. În total, 30 de câștigători vor primi această distincție în cadrul unei ceremonii care va fi organizată în data de 28 septembrie, sub auspiciile Comisiei Europene, la Palazzo cel Cinema din Veneția. 

Dintre cei 30 de câștigători, doi sunt din România. Pe lângă Via Transilvanica, și proiectul Călăuzele Apelor, din Delta Dunării, va primi acest prestigios premiu.

Practic, premiul Europa Nostra reprezintă o recunoaștere a unei munci remarcabile, care pune în valoarea patrimoniul construit și pe cel imaterial al Transilvaniei, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Via Transilvanica înseamnă cel mai lung traseu de drumeție din România. Cei 1.400 de kilometri unesc Drobeta Turnu-Severin de la Dunăre cu mănăstirea ortodoxă Putna, din Bucovina. Traseul este destinat să fie străbătut pe jos, cu bicicleta sau călare.

Via Transilvanica străbate 10 județe și leagă 12 obiective aflate în patrimoniul umanității, pe lista UNESCO. Traseul a fost amenajat în urma unei munci susținute vreme de patru ani, care a implicat 10.000 de voluntari. Traseul are marcaje și stâlpi indicatori, iar la fiecare kilometru este amplasată o bornă din andezit, sculptată individual. Proiectul este susținut de Principele Nicolae, nepotul Regelui Mihai I al României. Traseul a fost inaugurat în 2022.

Mai multe detalii, în emisiunea România Via Cluj.


banner