Decizie definitivă: Consiliul Județean Cluj a câștigat procesul pentru Castelul Goga din Ciucea

0

Consiliul Județean Cluj a câștigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial ,,Octavian Goga”.  Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra muzeului și a respins recursul formulat de moștenitorii Veturiei Goga.

Instanța Înaltei Curți a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Județului Cluj/Consiliului Județean Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal ,,Octavian Goga” și a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia. De asemenea, Înalta Curte a acordat forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate. 

Castelul a fost donat de soția poetului, Veturia Goga.

Castelul din Ciucea a fost construit de avocatul din Huedin, Miklos Boncza. A fost moștenit de fiica sa, Berta Boncza, cea care a devenit soția marelui poet maghiar Ady Endre. După Primul Război Mondial, castelul și domeniul au fost cumpărate de prietenul lui Ady Endre, poetul român Octavian Goga. În perioada interbelică, marele poet român Octavian Goga a locuit la Ciucea împreună cu cea de-a doua soție a sa, Veturia Goga. Și tot în acea perioadă, Octavian Goga a avut un parcurs politic detestabil: a părăsit Partidul Național Român, condus de Iuliu Maniu, pentru a se alătura unor formațiuni populiste, apoi a devenit adept al fascismului. A fost o scurtă perioadă prim-ministru al României.

Soția sa, Veturia, artistă lirică, a fost botezată ”privighetoarea lui Hitler” pentru că l-a încântat pe dictatorul nazist prin concertele sale. După instaurarea comunismului, Vetura Goga s-a aliat cu bolșevicii, care i-au permis să păstreze dreptul de folosință asupra castelului, pe care l-a donat statului român.

Castelul a devenit muzeu, iar acum domeniul de la Ciucea va putea fi restaurat cu ajutorul fondurilor europene, este de părere vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

 

banner