Delta neștiută a Transilvaniei – Descoperă România via Wens!

0

Sigur ai auzit de Delta Dunării. Poate știi și de Delta Nerei…însă vrem să îți arătăm o altă deltă, mai puțin știută, ascunsă în inima Transilvaniei. Relaxează-te și hai să descoperi România via Wens!

În acest weekend te invităm să petreci un sfârșit de săptămâna în natură, să admiri peisaje frumoase, să parcurgi file de istorie și să deguști mâncare autentică, preparată din produse locale.

Mai întâi mergem în comuna Sic, din apropiere de Cluj-Napoca. În ziua de 24 august, de ziua Sfântului Bartolomeu, când este comemorat măcelul făcut de tătari printre sicani, localnicii se îmbracă în straiele cele mai bune, cele de sărbătoare și toata familia merge la biserică. Portul popular al sicanilor este deosebit, o încântare pentru ochi și suflet.

V-am promis o deltă. Iat-o: ’’Delta Transilvaniei” sau Stufărișul de la Sic. Această rezervație naturală are o suprafață de peste 500 de hectare și constituie un habitat pentru sute de specii de păsări de apă. Puntea din lemn, care traversează stuful dintr-o parte în alta, turnul de observare și cele două foișoare din lemn, îți oferă posibilitatea să admiri luciurile de apă, stufărișul, dar și păsările migratoare.

Înainte de a părăsi zona Sic, facem o oprire și la Lacul Știucii. Este singurul lac din România pe suprafața căruia se dezvolta plaurul, adică formațiuni de stuf plutitoare, la fel ca în Delta Dunării. Aici este permis pescuitul sportiv.

După câteva ore petrecute în natură, pornim spre Mănăstirea Nicula. Aici se află Icoana Maicii Domnului, pictată de preotul Luca din Iclod, în anul 1681, despre care autoritățile austriece au consemnat că a început să plângă timp de 26 de zile. De atunci, această mănăstire a luat hramul ”Adormirea Maicii Domnului’’.

De la Nicula, mergem să la Gherla. Micul oraș ardelenesc era cunoscut, în trecut, sub numele de Armenopolis. De altfel, orașul a fost întemeiat și sistematizat de armenii care au migrat din zona Moldovei. Orașul Gherla, a fost construit în stil baroc, după planurile unui arhitect adus de la Roma. Nu rata catedrala armeano-catolică, care adăpostește în ”Capela Învierii’’ un frumos tablou de Rubens. După o doză de artă și istorie, mai propunem încă trei opriri. Prima e la Salina din Ocna Dej. Ea este și în prezent exploatată, însă o parte din ea a fost amenajată în scopuri turistice și medicale. Se află la o adâncime de 80 m, cuprinde o bază de agrement.

După o cură de aerosoli salini, pornim spre Centrul Muzeal al Locomotivelor. Cele mai multe piese de muzeu pot fi văzute de sus, de pe o pasarelă ce traversează depoul Dej-Triaj. Muzeul are în total 27 de exponate.

Ultima oprire este în parcul Balnear Toroc, unul dintre cele mai noi locuri de relaxare și scăldat din Ardeal. Parcul dispune de un lac sărat, numeroase piscine exterioare/interioare cu apă sărată și apa dulce, plajă de iarbă și nisip, dar și locuri de joacă pentru copii.

Te invităm să descoperi și alte locuri deosebite din România, pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!

banner