Diabet și obezitate la copii, în pandemie – află mai multe despre programul înCerc

0

Un program unic în Europa, de prevenție a diabetului de tip 2 la copii se derulează de câțiva ani în România. Este vorba despre Programul înCerc, derulat de Asociația Medicover. Circa 35% din cei 8.211 copii evaluați de Asociația Medicover au fost identificați cu suprapondere sau obezitate, până în prezent, în cadrul programului înCerc. 

Cu toate acestea, Programul s-a finalizat pentru o primă generație de copii din ambele orașe de implementare cu progrese semnificative: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, îmbunătățindu-și astfel masa musculară și pierzând din țesutul adipos în exces. Aflați mai multe despre acest program de la medicul pediatru Monica Pintican și de la George Istrate, director general al Asociației Medicover, invitați în emisiunea România via Cluj.

Lansat în septembrie 2017 în Ploiești și septembrie 2018 în Cluj-Napoca, Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, demarat în România de Asociația Medicover, s-a adaptat și conformat normelor recomandate de autorități, în contextul pandemiei COVID-19, implementând consilierea online în rândul celor peste 2.500 de copii participanți din ambele orașe.

Despre Programul „ȋnCerc”

Obiectivul programului susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover este acela de a conștientiza riscul DZ2 la copii și urmărește îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din România, prin cele două componente ale sale: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

Programul „ȋnCerc” intervine activ la nivelul unui grup de vârstă identificat de specialiștii
„ȋnCerc” drept optim pentru astfel de schimbări – copiii de 10-12 ani (elevii de clasa a V-a). În prima fază a Programului, în baza unui acord de la părinți/tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, primesc sfaturi aplicate în cadrul a șase ședințe de consiliere de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste ședințe se derulează pe parcursul a 18 luni, întocmai pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea are o istorie naturală de creștere de la un an la altul. În România, la fel ca peste tot în lume, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine.

Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat în noiembrie 2020 legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului „ȋnCerc” o susține încă de acum trei ani.