ECONOMIA în PANDEMIE: 5 400 de contracte de muncă reziliate și 52 000 de clujeni în șomaj tehnic în luna mai

0

PANDEMIA SUBMINEAZĂ ECONOMIA: 52 000 de clujeni în șomaj tehnic în luna mai și 5 400 de persoane rămase fără loc de muncă în perioada 14 martie-29 mai 2020. Cifrele crizei provocate de pandemia COVID 19 au fost prezentate la Via Cluj TV de către inspectorul șef al ITM Cluj, Daniel Păcurariu.

Daniel Păcurariu a afirmat că la data de 14 martie 2020 județul Cluj avea 325 427 de contracte de muncă active, iar la 29 mai existau doar 320 053 (scădere de aproximativ 5 400 de contracte de muncă).

52 000 de clujeni în șomaj tehnic în luna mai

Inspectorul șef a afirmat că ITM Cluj a operat în trei luni CNP-uri (pentru șomajul tehnic de această dată) câte opera într-un an întreg.

„La nivel de lună martie, ITM Cluj a operat peste 24 000 de CNP-uri pentru angajații a 3 140 de angajatori, în vreme ce la nivel de luna aprilie discutăm deja de 56 000 de oameni (trimiși în șomaj tehnic – n.red.).

Statul a plătit pentru ei în luna mai o indemnizație de 75 la sută. La nivel de lună mai,  există 52 000 de șomeri tehnicila Cluj.

S-au plătit până astăzi 100 de milioane de lei pentru indemnizațiile celor trimiși în șomaj tehnic”, a afirmat Daniel Păcurariu.

Ce face statul cu ei începând cu luna iunie? Cei care au fost în șomaj tehnic vor primi 41,5 la sută din salariul brut, plăți care vor fi efectuate de AJOFM. Mai exact, statul plătește contribuții sociale timp de trei luni sub rezerva menținerii contractelor indiviuduale de muncă până la finalul anului.

Angajatorii care încheie contracte de muncă pentru persoanele care au peste 50 de ani și care și-au pierdut locul de muncă vor primi din partea statului 2 500 de lei pe lună timp de 12 luni începând din data angajării, a declarat la Via Cluj TV Daniel Păcurariu.

25 de șomeri tehnici mergeau la lucru

Inspectorul șef al ITM Cluj, Daniel Păcurariu, a dezvăluit că au existat angajatori care în acte și-au trimis angajații în șomaj tehic deși în realitate oamenii munceau în continuare, la negru. Există confirmate 25 de astfel de cazuri și alte dosare încă sunt în lucru.

„Aceste persoane figurau ca șomeri tehnici dar prezentau poliției adeverință de la angajatori. Lucrau fără forme legale, angajatorii au plătit amenzi de 20 000 de lei pentru fiecare persoană depistată care muncea la negru.

Poliția a întocmit dosare penale pentru fals în declarații”, a afirmat Daniel Păcurariu.

Multe cereri de locuri de muncă și oferte puține

„Dacă până în martie a fost un deficit de forță de muncă la Cluj, lucrurile încep să nu mai stea așa, spune Daniel Păcurariu. Din nefericire, probabil vor fi mai multe cereri de locuri de muncă și mai puține oferte.

Mulți angajatori își reduc activitatea. Nu va fi un an ușor”, a mai afirmat Daniel Păcurariu în emisiunea lui Raul Chiș.

banner