Elevul care l-a înfruntat pe Boc în Consiliul local: primarul ne-a răspuns cu un clișeu politic

0

Află de la elevul Mihnea Morar care a fost reacția autorităților locale când a ridicat în Consiliul local problema burselor din Cluj-Napoca, dar și care sunt motivele pentru care elevii cer creșterea burselor. Bonus: o listă cu ”păcatele” învățământului românesc, de la chestiuni de disciplină, până la conținuturile utile/in utile primite în școală.

Mihnea Morar este elev în clasa a XII-la la Colegiul ”Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. El a avut curajul, în calitatea sa de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din școala sa, să vină în ședința de Consiliu local din 2 noiembrie și să ceară mărirea burselor elevilor din municipiu. De altfel, tânărul cere acest lucru de cel puțin un an, cu argumentul că există sate în România în care bursele elevilor sunt mai mari decât la Cluj-Napoca.

”Într-un context în care inflația este de 15%, Primăria nu doar că refuză să majoreze bursele, un lucru de altfel absolut necesar, ci de-a dreptul taie 1,1 milioane de lei din bugetul pentru acestea. Actualmente, bursele sunt evident afectate din cauza inflației. Puterea de cumpărare a acestora a scăzut, ceea ce le face mai puțin eficiente în a ajuta elevii vulnerabili sau a stimula performanța. Noi, elevii, cerem o majorare a burselor cu rata inflației!

Răspunsul domnului Emil Boc a fost veșnicul clișeu al politicienilor:,,nu sunt bani’’. Culmea, în urma unei scurte cercetări am aflat că bugetul de funcționare a învățământului are momentan un excedent de 13 milioane de lei, Primăria economisind o sumă consistentă după trecerea centrului de creșe din subordinea Primăriei în subordinea Ministerului Educației, care a preluat salarizarea personalului din domeniu începând cu această vară. Mai mult, numărul burselor în plată e mult mai mic acum, ca urmare a modificărilor legate de nota minimă de la care se acordă burse.

Așteptăm ca Primăria Cluj-Napoca, o primărie ce pretinde a pune educația pe primul loc, să satisfacă cererile noastre!”, a scris Mihnea Morar pe contul său de Instagram.

Vezi aici intervenția lui Mihnea Morar din Consiliul local:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mihnea (@mihnea_morar)

”Păcatele” învățământului românesc

Elevul clujean, invitat la emisiunea România via Cluj, a vorbit și despre ceea ce consideră că nu funcționează cum ar trebui în învățământul românesc.

”Știu o grămadă de cazuri și în județul Cluj și la nivel național unde elevilor le este absolut interzis să își exprime nemulțumirile”, a explicat Mihnea Morar. ”Și eu am avut nota scăzută la purtare, în clasa a VIII-a, pentru că mi-am exprimat opinia”, a mai explicat elevul clujean.

O altă problemă semnalată este bullyingul din partea adulților, a profesorilor, față de elevi. ”Sunt unii profesori care cred că numai așa se poate face performanță. Ei, profesorii, îl numesc critică constructivă. Și din punct de vedere psihologic se știe că această critică constructivă nu există. Bullyingul acesta are efecte negative”, a m ai spus Mihnea Morar.

Vezi ce are de spus elevul și despre materiile pe care le consideră cei mai mulți elevi ca fiinf inutile, în VIDEO.