Unul dintre cei mai importanți cărturari din istoria românilor s-a întors în Transilvania pentru totdeauna. Gheorghe Șincai a fost adus simbolic acasă, în satul său natal, Râciu, din satul Svinica din Slovacia, acolo unde și-a găsit sfârșitul în 2 noiembrie 1816, adică acum exact 203 ani.
Gheorghe Șincai a fost călugăr și preot greco-catolic. A scris prima istorie a românilor și, împreună cu Samuil Micu, a scris prima gramatică românească. Educat la Roma și la Viena, s-a întors în Transilvania, unde a înființat peste 300 de școli românești. În amurgul vieții, a plecat în Slovacia, la castelul unuia dintre foștii săi elevi, contele Daniel Wass, unde și-a găsit sfârșitul. Românii au aflat despre stingerea sa din viață abia 50 de ani mai târziu, în 1866. Acum, românii au făcut un gest de recuperare simbolică.
În Svinica a plecat o delegație de reprezentanți ai comnunității din Râciu și de oameni de cultură din județele Mureș, Cluj, Alba și Bihor. Cu ajutorul primarului din Svinica și al intelectualilor slovaci, au identificat actul oficial care consemnează moartea lui Gheorghe Șincai și care este păstrat în arhivele din Kosice. Însă mormântul marelui cărturar nu a mai putut fi identificat, deoarece vechiul cimitir a fost bombardat. De aceea, în mod simbolic, au fost organizate mai multe celebrări. A existat un moment de rugăciune ecumenică la care au luat parte clerici greco-catolici, ortodocși și calvini, în biserica veche din Svinița, care datează din secolul al XIII-lea, apoi cu toții au coborât în capela reformată din sat. A urmat apoi o slujbă oficiată în cimitirul din Svinica, de către preoți greco-catolici și ortodocși, români și slovaci. La final, o brazdă de pământ din cimitirul din Svinica a fost pusă într-o urnă, care a fost adusă în biserica greco-catolică din Râciu.
Readucerea lui Gheorghe Șincai reprezintă un moment de comuniune.
În mod simbolic, delegația românească a ajuns în Slovacia în 25 octombrie, ziua Regelui Mihai I și ziua Armatei Române. Urna lui Gheorghe Șincai va fi îngropată în apropierea altarului bisericii din Râciu în luna mai, pentru că în 10 Mai va fi serbată Ziua Independenței, iar în 15 mai va fi aniversată Marea Adunare Națională de la Blaj, din 1848.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: