Există viață fără plastic? Un antreprenor clujean propune produse care populează mai puțin

0

Anual, tone de plastic ajung în ocean. Ce legătură are asta cu tine? Ai văzut, vreodată, cât de mult plastic arunci la gunoi? Dacă te întrebi dacă poți face ceva pentru a reduce cantitatea de plastic pe care o folosești, răspunsul este: Da! Un antreprenor clujean, Raluca Raileanu​, a adus la Cluj produse fără plastic.

Inițiativa ei dorește să facă o diferență, cât de mică, în bine, asupra mediului înconjurtător. Dacă vă întrebați ce fel de produse fără plastic putem găsi pe piață, puteți afla mai multe din interviul acordat Via Cluj TV.

De unde a venit o astfel de idee?

”Am început această afacere din necesitate proprie. După ce am conștientizat cât de mult plastic folosesc și ce se întâmplă cu acest plastic care nu se descompune în câteva mii de ani, ceva nu e ok. Hai sa încerc să îl reduc. La început găseam produsele foarte greu. Așa m-am gândit ce-ar fi dacă aș ușura viața celor care vor să facă acest lucru, astfel încât chir să fie ceva fezabil și ușor de adoptat”, a explicat la Business cafe, Raluca Răileanu, fondatorul Terrawell.

Află mai multe despre ce fel de produse poți găsi pe piață, care nu folosesc plasticul nici măcar în ambalare, din emisiune.

”Am început acest proiect din dorința de a aduce cât mai aproape de cei ce doresc să aibă un stil de viață prietenos cu natura, produse fără plastic, sustenabile, cu un impact minim asupra mediului.

Dintotdeauna am iubit natura și am căutat tot timpul să fiu aproape de ea. În natură mă regăsesc și totul pare să aibă un alt sens. Însă recent am început să realizez ce impact negativ aveam chiar eu asupra ei, prin alegerile pe care le făceam zi de zi: prin punga în care îmi puneam legumele la magazin, prin capsulele de cafea consumate dimineața, ba chiar prin sticla de șampon pe care o aruncam după ce foloseam conținutul.

Am început să conștientizez efectele negative ale poluării cu plastic și cu cât mă documentam mai mult asupra ei, cu atât eram mai șocată de gravitatea acestei situații aparent fără soluție.

La început nu conștientizam că eu fac alegerea să poluez. Credeam că „așa funcționăm toți, asta găsim la magazin și produse ambalate în plastic am folosit de mici. Nu am de ales, nu?” Ei bine, am înțeles că poluarea e de fapt o alegere când am început să caut alternative cu care să înlocuiesc produsele din plastic. Pe măsură ce căutam, eram tot mai uimită de multitudinea de soluții care există! Așa ca m-am gândit să dau ”sfoară-n țară” și să fac cunoscute aceste soluții, astfel încât să ne fie cât mai ușor să alegem conform principiilor noastr”, scrie Raluca pe site-ul Terrawell.