România are o populație în scădere, dar există comune care egalează ca număr de locuitori unele capitale de județ. Un expert în politici publice afirmă că, în curând, populația din comuna clujeană Florești ar putea depăși orașul Brăila.
„Numărul de nașteri din Florești, suburbia Clujului, care avea doar 6.000 de locuitori în 1992 a fost egal anul trecut cu numărul nașterilor din Brăila, care avea 234.000 de locuitori în 1992. Dacă acest trend continuă, peste câțiva ani cele două localități vor intra în convergență deplină, deși în 1992 Brăila era de 39 de ori mai mare. Aceste diferențe sunt dramatice din multe puncte de vedere, dar mai ales din cauză că vedem cum populația este concentrată în alte locuri decât este concentrată infrastructura”, explică Robert Santa, expert în politici publice și coordonatorul activității de cercetare al think-tankului Rethink România, potrivit hotnews.ro.
„Popești Leordeni va depăși, cu actualele tendințe, Râmnicu Vâlcea ca populație. De asemenea, în următorii 20 de ani România ar putea avea aceeași populație ca cea a Israelului, care era de peste patru ori mai mic în 1992, iar în 1948, când s-a înființat, avea de 23 de ori mai puțini locuitori decât România”, adaugă Robert Santa.
Conform sursei citate, Florești, Popești Leordeni, Chiajna, Bragadiru, Miroslava, Giroc, Dumbrăvița sau Șelimbăr sunt toate localități care au creștere demografică ridicată. Din nefericire, nu au și serviciile de care are nevoie populația lor și practic infrastructura de servicii publice nu mai este bine plasată pentru a servi nevoile populației.
România trebuie să raționalizeze o bună parte a rețelei de școli sau de clinici de sănătate și, în același timp, trebuie să investească în oportunități noi în mediul suburban, spune Santa, dând exemplul localității Florești, care este pe punctul de a converge cu Brăila ca număr de locuitori.
„Dar Brăila are un ecosistem complet de colegii naționale, licee teoretice, licee tehnologice, școli generale șamd. Florești până recent avea o singură școală generală. Raționalizarea rețelei de servicii publice pentru a o adapta la schimbările demografice este foarte dificil de făcut, pentru că există mereu o opoziție față de a închide anumite forme de infrastructură sau de a le muta și este de înțeles”, a mai adăugat Santa.
Potrivit Recesământului Populației și Locuințelor (RPL) 2021 (care a fost reazlizat în 2022), comuna Florești are o populație rezidentă de 52.735 de locuitori, o cifră demnă de oraș mic spre mediu. În urmă cu zece ani, la recensământul din 2011, Florești avea o populație de 22.813 locuitori, ceea ce înseamnă o creștere de 231,2% (+29.922 locuitori).
VEZI ȘI:
Magia sărbătorilor la Târgul de Crăciun din Florești – Află ce surprize te așteaptă
Florești: Lucrările de modernizare de pe strada Pădurii, finalizate
Parcul Sportiv Florești: Noul epicentru al mișcării și recreerii pentru toate vârstele
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: