Exporturile de vin românesc cresc încet, dar sigur

0

România își consolidează poziția în topul producătorilor de vin. În mod tradițional, România se situează printre primii 10 producători de vin din Europa și printre primii 20 de producători de vin la nivel mondial. 

În 2021, România a urcat pe locul 6 la nivel european. Concret, anul trecut, România a produs 5,3 milioane de hectolitri. Adică, România a produs cam tot atâta vin cât Austria și Ungaria la un loc. Cu această cantitate, România a urcat pe locul 6 în topul producătorilor de vin din Europa.

Însă marea majoritate a vinului românesc este destinată pieței interne. Până în 2018, era exportată abia 3-4 la sută din cantitatea totală de vin produs. În 2021, proporția a urcat până la 7 la sută, iar pe termen mediu va ajunge la 10 la sută.

În contextul în care crește și cantitatea totală de vin produs, precum și valoarea vinului exportat, acest lucru înseamnă că România va echilibra balanța comercială externă și în acest domeniu. Deocamdată, valoarea vinului importat de România este considerabil mai mare decât cea a vinului exportat.

România importă vinuri medii și scumpe, mai ales din Republica Moldova. În schimb, vinurile românești exportate sunt ieftine, de 1,5 – 2 euro/litrul, deși de calitate bună. Principalele piețe de export sunt Statele Unite ale Americii, Canada, Elveția și Japonia.

În cifre, în 2018, în România erau cultivate cu viță de vie de soi nobil 182.600 de hectare. Această suprafață crește de la an la an. În România, erau înregistrate 250 de crame. Doar 143 dintre ele produceau vin îmbuteliat.

Unele dintre aceste crame au evoluat considerabil în ultimii ani. Un bun exemplu este crama Apoldia Maior, din județul Sibiu, deținută de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Această cramă produce vinuri excelente, apreciate de participanții la festivaluri precum Ro Wine.