FADERE către Zelenski: „Românii din Cernăuți și Odesa au dreptul de a-și studia limba maternă“

0

Astăzi, 10.10.2023, România găzduiește o întâlnire semnificativă între Președintele Ucrainei și Președintele României, un moment de dialog și cooperare important în relația dintre cele două țări.

Cu toate acestea, în lumina acestei ocazii, Federația Asociațiilor de Români din
Europa (FADERE) dorește să aducă în atenție o serie de chestiuni esențiale pentru comunitatea românească din Ucraina.

Românii din zona Cernăuți și Odesa au dreptul fundamental de a-și studia limba maternă,
limba română. Această limbă reprezintă o parte inestimabilă a identității lor culturale și trebuie să fie protejată și promovată. De aceea, FADERE solicită ca pe agenda discuțiilor dintre Președintele Ucrainei și Președintele României să se regăsească și această problemă importantă, iar drepturile culturale ale românilor din Ucraina să fie respectate și apărate cu fermitate.

De asemenea, suntem profund îngrijorați de persecuția preoților și pastorilor care desfășoară slujbe în limba română în Ucraina. Libertatea religioasă este un drept fundamental și, în spiritul toleranței și al respectului reciproc, solicităm cu tărie încetarea imediată a acestor persecuții și asigurarea libertății de exprimare și practicare a religiei în limba maternă.

Este important de menționat că românii din diaspora au fost și continuă să fie un sprijin
umanitar semnificativ pentru Ucraina, în special în momentele dificile pe care le-a traversat țara.
FADERE încurajează și susține acest efort continuu de solidaritate și ajutor umanitar și rămâne alături de Ucraina în aceste timpuri.
În concluzie, FADERE își exprimă speranța că întâlnirea dintre Președintele Ucrainei și
Președintele României va reprezenta o oportunitate importantă de a aborda aceste chestiuni și de a promova pacea, toleranța și drepturile omului în regiunea noastră.

banner