Gabriel Victor Costea: Facem dreptate până la ultimul metru pătrat!

0

Primarul comunei Feleacu, Gabriel Victor Costea, a promis că se va face dreptate până la ultimul metru pătrat pentru toți felecanii care au de recuperat terenuri în zona Livezii Palocsay. El a vorbit și despre retrocedarea pășunii din satul Gheorghieni, precum și despre ampla operațiune de cadastrare care va avea loc pe raza comunei, operațiune care nu va presupune costuri pentru cetățeni. Gabriel Victor Costea a reiterat: noul PUG va menține interdicția construirii de blocuri în comună.

Una dintre cele mai importante bătălii juridice din istoria recentă a comunei Feleacu a fost cea legată de recuperarea livezii Palocsay de la municipiul Cluj-Napoca. Este vorba de terenuri pe care locuitorii din Feleacu le-au pierdut în perioada comunistă. Această bătălie nu a însemnat doar procese de durată, ci și proteste care au adus oamenii în stradă. ”Și eu am fost alături de oameni la acele proteste, în Feleacu și în Cluj-Napoca. Într-adevăr, pentru noi, felecanii, este un subiect sensibil pentru că dreptul la proprietate e sfânt, e garantat de Constituție, și atunci pentru noi această luptă a fost și mai mare. În acest mandat, comuna Feleacu a câștigat peste 400 de hectare prin procesul cu municipiul Cluj-Napoca”, a declarat primarul comunei Feleacu, Gabriel Victor Costea.

El afirmă că soarta livezii va fi decisă de locuitorii din Feleacu, după ce oamenii vor primi înapoi terenurile cuvenite, până la ultimul metru pătrat. ”Am primit peste 800 de dosare de retrocedare începând cu vara anului 2019 până către sărbători, am analizat acele dosare, deja avem o situație clară în momentul de față”, spune primarul comunei.

Dreptate pentru săteni

El afirmă că va continua bătălia juridică pentur a recupera și restul terenului încă neretrocedat. ”Avem harta pregătită. Pentru acea zonă, vom încerca administrativ în prima fază, să trecem înapoi de la Agenția Domeniilor Statului către Comisia locală Feleacu acele terenuri și, ulterior, ele să revină celor pe care i-am identificat deja în zona respectivă. În caz contrar, vom merge în instanță și ne vom bate până la capă. Iar pentru terenul care este la dispoziția Comisiei locale Feleacu, deja avem contract cu o firmă care va face măsurătorile topografice pentru punerea în posesie. Mulți dintre cetățeni au fost deja chemați la Primărie. Ne-a stopat puțin perioada pandemiei pentru că nu am putut interacționa cu oamenii. Eu zic că în curând vom putea intra la măsurători. Deci, facem dreptate”, a adăugat Gabriel Victor Costea.

Dreptate și pentru Gheorghieni

Eforturile administrației locale au dus și la retrocedarea pășunii din satul Gheorghieni. ”Cred că demult trebuia rezolvată situația din Gheorghieni pentru că, așa cum am găsit noi o soluție echitabilă, și înainte de 2016 se putea rezolva. Pot să spun că în momentul de față s-a făcut dreptate pentru locuitorii din Gheorghieni”, a spus primarul.

Întăbulări gratuite pentru toți locuitorii comunei 

Perioada următoare nu trebuie să aducă doar retrocedarea terenurilor cuvenite, ci și întăbularea lor. Gabriel Victor Costea promite că problema cadastrării va fi rezolvată gratuit pentru întreaga comună. ”Suntem, începând cu luna februarie, în programul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru cadastrarea generală a terenurilor, a imobilelor, deci tot ce trebuie cadastrat în localitate va fi cadastrat. Firma care va câștiga licitația pentru cadastrare va lucra din primărie cu ajutorul funcționarilor și va trebui să finalizeze proiectul până în anul 2023. Obligația este de a fi cadastrat tot, iar întăbulările vor fi gratuite pentru cetățeni”, a spus primarul din Feleacu.

Feleacu fără blocuri

Administrația locală pregătește noile reguli de urbanism. Gabriel Victor Costea promite că Feleacu va rămâne o comună fără blocuri. ”Deja avem tema de proiectare și va fi scos la licitație noul Plan Urbanistic General al comunei Feleacu. Va dura, probabil, pentru că este o suprafață mare de studiat. PUG-ul va menține ideea unei comune fără blocuri. Ca primar, îmi voi asuma această promisiune: Feleacu, fără blocuri”, a spus Gabriel Victor Costea.