Gripa și COVID 19 ar putea fi un cocktail ucigaș în sezonul rece

0

NOI AMENINȚĂRI ÎN PANDEMIE. Începerea noului an școlar, revenirea românilor la muncă după concediu și gripa pe fondul problemelor cauzate de COVID 19 sunt trei elemente care ar putea duce la apariția unor complicații sanitare fără precedent în România.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că România ar putea trece de 2.000 de cazuri de COVID 119 pe zi, dacă regulile sanitare nu sunt respectate. Vor putea fi, însă, respectate? Aglomerația din mijloacele de transport în comun, interacțiunea inevitabilă a angajaților la birou și a copiilor la școală ar putea depăși previziunile ministrului de resort.

Un dublu necaz

Apare suplimentar o nouă temere.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a avertizat la Digi24 că din noiembrie, odată cu scăderea temperaturilor sub 10 grade, virusului gripal ar putea fi un factor de risc suplimentar în cazul persoanelor diagnosticate cu COVID 19.

„În mod cert, aceste două virusuri vor funcționa simultan în această iarnă și trebuie atenție foarte mare din partea autorităților cu privire la aprovizionarea cu vaccin antigripal. Populația trebuie să înțeleagă utilitatea acestui vaccin antigripal, altfel, va fi un dublu necaz dacă faci și infecția cu COVID, și gripă”, a afirmat Emilian Popovici.

Cu alte cuvinte, există temerea că în sezonul rece gripa suprapusă peste Covid-19 ar putea bloca secțiile de terapie intensivă și ar putea duce la creșterea numărului de decese.

3 milioane de doze de vaccin anti-gripal

Ministerul Sănătății a anunțat că intenționează să achiziționeze 3 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul care începe în toamnă, care vor fi destinate vaccinării gratuite a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. În sezonul rece precedent, au fost vaccinate 1,5 milioane de persoane prin campania gratuită a ministerului.

Vaccinarea anti-gripală ar putea începe din septembrie, nu din octombrie, la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Trei milioane de doze de vaccin antigripal vor fi trimise medicilor de familie şi personalului medical din spitale. Important de știut, vaccinul anti-gripal nu îi ferește pe oameni de noul coronavirus. Dar, dacă un pacient cu COVID 19 face și gripă, aceasta ar putea fi combinația care îi pune cruce. La propriu. Aviz antivacciniștilor.

banner