În ce direcție se dezvoltă relațiile economice dintre Polonia și România – Forumul Economic Transilvania-Silezia

0

Parteneriatul strategic dintre România și Polonia capătă o dimensiune economică tot mai accentuată. În prezent, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se apropie de pragul de 5 miliarde de euro pe an.

Companiile poloneze domină această relație. Există 1.000 de companii poloneze care au făcut investiții în România și doar aproximativ 30 de firme românești care au investit în Polonia. Însă există dorința ambelor părți de a echilibra această relație.

Dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Polonia este stimulată și de Familia Regală a României, care îi încurajează pe antreprenorii din cele două țări să coopereze cât mai mult. La inițiativa Alteței Sale Regale Principelui Radu al României, a fost creat Forumul Economic Transilvania – Silezia, care l-a ales ca patron spiritual pe Ștefan Bathory, Rege al Poloniei și Principe al Transilvaniei. Forumul a fost fondat în parteneriat de Confederația Antreprenorilor Catolici Polonezi, condus de Jan Lech Skowera, și Asociația Cluj Today, condusă de Bianca Pădurean.

Prima ediție a Forumului Economic Transilvania-Silezia a avut loc zilele trecute la Wroclaw, cu participarea autorităților locale și regionale din Silezia și din Transilvania. Forumul a fost deschis de președintele Parlamentului Sileziei de Jos, Andrzej Jaroch, de vicemareșalul Marcin Krzyzanowski și de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, împreună cu consilierul local din Râciu, Ciprian Belean.

La Forum au luat parte și directorul Camerei de Comerț și Industrie Polono-Române, Anita Imbre. De asemenea, au luat parte reprezentanți ai companiilor poloneze și a celor românești din județele Cluj, Bihor și Mureș, dar și din Chișinău. Mediul de afaceri din Basarabia a fost reprezentat de președintele grupului Star Net, Alexandru Machedon, care a fondat cel mai mare operator privat telecom din Republica Moldova, precum și de Aurelia Salicov, reprezentanta Digital Park, primul ecosistem din Chișinău dedicat IT-ului, inovării și industriilor creative, în general.

De asemenea, au luat parte la eveniment și reprezentanți ai Confederației Spiska, ai Fundației Coroanei Poloneze și ai Ordinului Cavaleresc al Coroanei Poloneze a Sfântului Kazimierz Krolewicz, din partea poloneză, și ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și ai Ordinului Transilvan, din partea română.

Forumul Economic Transilvania-Silezia ar urma să devină o manifestare permanentă, cu reuniuni anuale în Wroclaw și Cluj-Napoca. Această inițiativă va fi întărită și de alte acțiuni care vizează stimularea cooperării economice între România și Polonia, spune reprezentanta Camerei de Comerț și Industrie Polono-Română, Anita Imbre, prezentă în emisiunea Business Cafe, moderată de Claudiu Pădurean.

banner