Ministerul Educației a făcut publice informații esențiale pentru elevii de clasa a VIII-a, care se pregătesc să participe la simularea pentru Evaluarea Națională. La Cluj, peste 6.000 de elevi sunt așteptați să susțină simularea acestui examen important.
Aceste informații vizează modalitatea de redactare a lucrărilor scrise la limba română și matematică și stabilesc clar ce este considerat semn particular și ce nu, pentru a ajuta elevii să se pregătească corect.
Simularea Evaluării Naționale 2025 – Ce este permis și ce nu
Simularea examenului pentru Evaluarea Națională începe luni, 17 martie, 2025. Conform Ministerului Educației, elevii pot face sublinieri pe text și corecturi în cazul unor greșeli, însă trebuie să fie atenți la instrumentele de scris folosite.
Proba de limba și literatura română:
- Elevii pot sublinia pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
- În cazul exercițiilor de sintaxă, este permisă delimitarea propozițiilor într-o frază, fără ca acest lucru să fie considerat semn particular.
- Răspunsurile scrise greșit în căsuța de răspuns pot fi corectate prin tăierea cu o linie orizontală a literei greșite și scrierea în dreapta căsuței a literei corecte.
- Dacă un răspuns constă într-un “X” marcat pe o opțiune greșită, elevii pot corecta acest lucru prin tăierea cu o linie orizontală a răspunsului marcat și marcarea opțiunii corecte cu “X”.
Proba de matematică:
- În cadrul figurilor geometrice, elevii pot marca și completa desenele cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
- Este permisă desenarea unor figuri geometrice suplimentare (cu creion sau stilou/pix albastru) în spațiul destinat rezolvării problemelor.
- Răspunsurile din Subiectul I și Subiectul II pot fi corectate prin tăierea cu o linie orizontală și marcarea unui răspuns corect cu un cerc. Dacă elevul decide să schimbe răspunsul, noua variantă trebuie scrisă în rubrica destinată punctajului.
Calendarul simulării pentru Evaluarea Națională 2025:
Simularea națională a examenului pentru Evaluarea Națională începe luni, 17 martie 2025, cu proba la limba și literatura română. Marți, 18 martie, elevii vor susține proba la matematică, iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi publicate luni, 31 martie 2025.
Elevii din Cluj au avut deja o simulare a examenului de Evaluare Națională în ianuarie 2025, la nivel județean, și sunt acum pregătiți pentru simularea națională.
Vezi și: Primul program specializat pentru recuperarea post-partum a mamelor din România
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: