Ionuț Vida-Simiti: Biserica Greco-Catolică a avut rolul fundamental la 1 Decembrie 1918

0

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost, în mare măsură, rodul eforturilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, este de părere istoricul Ionuț Vida-Simiti, expert în istoria Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. Implicarea Bisericii Greco-Catolice în pregătirea Unirii s-a realizat prin ierarhi precum Iuliu Hossu, episcopul de Gherla, apoi prin intelectuali reprezentantivi, precum Iuliu Maniu, care era avocatul Mitropoliei Unite din Blaj, dar și prin călugări, precum Leon Iulian Manu.

Actul Unirii a fost decis, pregătit și pus în practică în mai puțin de o lună. Decizia a fost luată după ce împăratul Carol de Habsburg a renunțat la putere, în 11 noiembrie 1918, iar la 1 Decembrie 1918, deja, românii ardeleni au decis Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Însă data de 1 Decembrie mai are o semnificație. Nu există doar momentul de bucurie din 1918, ci și un moment de infamie, produs în 1 decembrie 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost suprimată, iar corifeii Marii Uniri, inclusiv Iuliu Hossu, Iuliu Maniu și Leon Iulian Manu erau deja arestați.

Mai multe detalii despre contextul istoric, în emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

banner