Grupul de Acțiune Locală Poarta Transilvaniei a derulat timp de patru ani un proiect în valoare de peste o jumătate de milion de euro, în urma căruia a fost lansată pe piață o gamă de produse lactate, brânzeturi realizate din lapte local și din plante medicinale. Produsele rezultate reprezintă zona Sâg-ului, atât în ceea ce privește fauna, cât și flora. Pentru a afla mai multe, urmărește conferința de presă care documentează concluziile proiectului, organizată la Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj-Napoca.
Au fost testate pulberi medicinale, iar brânza maturată cu cimbrișor s-a clasat pe locul I în preferințele persoanelor care au participat la cercetarea senzorială a mai multor prototipuri de brânzeturi. Rezultatele proiectului au fost prezentate la Primăria comunei Sâg, în prezența primarului Nicolae Peștean, a profesorului univ. dr. Avram Fițiu (USAMV), Cristinel Blaga, directorul GAL Poarta Transilvaniei, dar și fermierii implicați în proiect.
Cercetătorii au constatat că produsele pot avea și un rol funcțional datorită proprietăților terapeutice ale cimbrișorului. Printre acestea se numără: acțiunea calmantă asupra tusei (datorită uleiului volatil), acțiune coleretică (stimulează secreția biliară a ficatului); acțiune colagogă (stimulează contracția veziculei biliare și evacuarea bilei în intestin, antiseptic intestinal, favorizează digestia gastrică, expectorant, antispastic al căilor respiratorii, diuretic (stimulează funcțiile rinichilor), acțiune antivirală.
Brânzeturile sunt maturate cu ajutorul sării din Salina Praid. Produsul este atestat ca ”produs montan”. Producătorii sunt certificați în agricultura biologică.
Valorea ajutorului financiar nerambursabil a fost de 463.625 euro, iar valorea totală a proiectului a fost de 594.737 euro.
Vezi și: Brânzeturi maturate de Sâg, realizate printr-un proiect european, de GAL Poarta Transilvaniei
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: