Lucia Cojocaru: Un sfert din cadrele didactice din Cluj au făcut COVID

2

Închiderea școlilor nu a protejat cadrele didactice de infecția cu nou coronavirus. O spune liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru. Potrivit acesteia, un sfert din cadrele didactice sunt sau au fost bolnave de COVID.

Unul dintre argumentele închiderii școlilor și trecerii totale în online a fost potejarea sănătății cadrelor didactice și a bunicilor care duc sau aduc copiii la școală. Liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Clujean, Lucia Cojocaru, spune, însă, că, de fapt, închiderea școlilor nu a reușit să protejeze profesorii, într-o măsură atât de mare.

”Noi, prin cadrul sindicatului, având asigurări pentru membrii noștri de sindicat, foarte multe cereri am avut, pentru această boală, și agenția aceasta de asigurări le deconta spitalizarea sau orice boală care a fost în perioada aceasta. Am urmărit că, într-adevăr, mulți colegi au trecut prin experiența aceasta. Cam 20-25% din colegi au făcut. Depindea de lună. Pot să vă spun că în ultima lună 100 de cereri am avut pentru a se primi aceste despăgubiri din partea firmei de asigurări”, a precizat liderul SLIPC, Lucia Cojocaru.

Efectele învățământului online

În școlile din județul Cluj lucrează aproximativ 9.000 de cadre didactice, dintre care în jur de 6.000 de profesori, învățători sau educatori (dar și personal auxiliar și administrativ) sunt membri de sindicat. Lucia Cojocariu a declarat că măsura trecerii în online, deși salutară, la început, își arată, acum, și neajunsurile.

Sindicaliștii din Educație spun că se așteaptă de la noul Guvern și de la noului ministru al Educației la o grijă mai mare față de acest sector. Ei au propus și susțin în continuare reducerea prin lege a numărului de elevi dintr-o clasă, în anul școlar 2021/2022.

”Cerem să se reducă această cifră de 28 (n.red. de elevi), să se reducă și să se modifice metodologia, la 24, având în vedere situația actuală, să nu fie suprapopulate clasele. În plus, e și un mod de protecție pentru colegii noștri care ar fi în pericol pentru a li se reduce catedrele”, a mai sus Lucia Cojocaru.

Potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență,  școlile rămân închise până în data de 23 decembrie 2020 inclusiv, însă nu știe cum va fi organizat semestrul al doilea din acest an școlar.

Sindicatul Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean este afiliat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

banner