Mai pot avea clujenii centrale de apartament în blocurile vechi? Ce răspunde Emil Boc

0

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost întrebat la Digi 24 dacă clujenii vor mai putea păstra centralele de apartament sau dacă vor putea instala centrale individuale noi în vechile lor locuințe. Aceasta după ce rețelele sociale au fost în fierbere pentru că unii au înțeles că primăria vrea să desființeze aceste centrale în favoarea revenirii la sistemul centrealizat de încălzire.

“Se demonstrează din nefericire că centralele individuale de bloc sunt o sursă mare de poluare (…) Propunerea mea nu se referă la cele existente și nu are nimic de-a face cu ele. Guvernul, în raport cu directivele europene, va trebui să adopte o legislație la momentul în care va expira perioada lor de valabilitate.

Noi, la Cluj, punem următoarea problemă: De exemplu, avem în pregătire un cartier de 250 de hectare în Sopor. Terenurile sunt private, noi facem Planul Urbanistic Zonal și intenționăm să facem bulevardele, trotuarele, aleile, locul de parc, creșă, școală, grădiniță, să realizăm exproprieri de teren printr-un împrumut pe care urmează să îl accesăm, urmând ca primăria să își recupereze acești bani de la investitori printr-o taxă de urbanizare.

Ideea e să construim orașul de la zero dar facilitățile de bază să le aibă de la început. Aici ne propunem ca PUZ-ul să reglementeze că noile blocuri care se vor construi vor avea centrale termice de bloc. Prin bloc noi înțelegem orice clădire cu mai mult de șase apartamente. Aceasta înseamnă diminuarea poluării, a vorbi aceeași limbă cu Uniunea Europeană.

Primăria va acutaliza PUZ-ul astfel încât toți cei care construiesc clădiri cu 6 sau mai multe apartamente să aibă un sistem centralizat bazat pe o centrală termică de bloc sau conectare la sitemul central de termoficare.

Nu trebuie să fie aruncat la gunoi acest sistem centralizat de termoficare dacă este eficient, nu are pierderi și oferă populației servicii de calitate la prețuri accesibile și cei care plătesc, plătesc cât consumă.

Și în cazul centralelor termice de bloc fiecare va plăti cât consumă. Vor fi montate pe calorifere acele dispozitive care vor cuantifica exact cât consumă fiecare și atâta plătește.

Nu vorbesc de centralele existente. Cei care vor să își monteze centrală în blocurile vechi pot să o facă, legea românească le permite, noi vorbim de noile construcții.

Implementăm măsura treptat, prima dată prin HCL, modificarea PUG și prin PUZ-uri. Cei care locuiesc în blocuri vechi, pot avea în continuare centrale de apartament”, a concluzionat Emil Boc.

banner