Marcel Ciolacu: Agricultorii vor putea beneficia de programul Rabla pentru utilaje

0

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, lansarea unui nou program destinat fermierilor români – ”Rabla pentru tractoare”. Acest program are ca obiectiv sprijinirea agriculturii autohtone prin finanțarea achiziției de tractoare noi, cu un accent deosebit pe susținerea micilor fermieri.

“În premieră, finanțăm prin Fondul pentru mediu programul „Rabla pentru tractoare”. Susținem producția internă de tractoare și ajutăm mai ales micii fermieri cu acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Bugetul alocat este de 500 milioane lei, iar mecanismul va fi unul cu minim de birocrație.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Programul ”Rabla pentru tractoare” se alătură inițiativelor deja existente ”Rabla clasic” și ”Rabla plus”, care încurajează achiziția de mașini noi, fie pe combustibil convențional, fie electrice. Cu un buget generos de 500 milioane lei, noul program își propune să îmbunătățească considerabil echipamentele agricole disponibile fermierilor români, stimulând astfel productivitatea și sustenabilitatea sectorului agricol.

Micii fermieri vor fi principalii beneficiari ai acestui program, având posibilitatea de a primi până la 20.000 de euro pentru achiziționarea de tractoare noi. Sprijinul financiar este nerambursabil, ceea ce înseamnă că fermierii nu vor trebui să returneze banii primiți, fapt ce reduce povara financiară și încurajează investițiile în tehnologie modernă.

Un aspect esențial al programului este minimizarea birocrației, facilitând astfel accesul fermierilor la fondurile disponibile. Acest demers vizează eliminarea barierelor administrative care de multe ori împiedică micii fermieri să beneficieze de sprijinul guvernamental.

Implementarea programului ”Rabla pentru tractoare” va avea multiple beneficii economice și sociale. Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru fermieri și creșterea productivității agricole, inițiativa susține și producția internă de tractoare, contribuind astfel la dezvoltarea industriei autohtone.

Lansarea acestui program reflectă angajamentul Guvernului de a sprijini sectorul agricol și de a promova sustenabilitatea și inovația în agricultură. Prin aceste măsuri, autoritățile speră să creeze un mediu favorabil pentru fermieri, stimulând dezvoltarea rurală și consolidând economia agricolă a României.

Programul ”Rabla pentru tractoare” reprezintă un pas important în direcția modernizării agriculturii românești. Cu un sprijin financiar semnificativ și o procedură simplificată, această inițiativă are potențialul de a transforma semnificativ sectorul agricol, oferind fermierilor români mijloacele necesare pentru a-și îmbunătăți activitatea și a-și crește competitivitatea.

banner