Cunoscuta companie Michelin este una dintre cele mai importante producătoare de anvelope din lume, care datează de peste 130 de ani. Stelele Michelin, care poartă același nume, sunt acordate celor mai bune restaurante din lume și în urma lor, acestea beneficiază de un prestigiu și o expunere de dimenisiuni ridicate. Însă, câți cunosc legătura dintre anvelopele Michelin și stelele Michelin?
O viziune grandioasă

Totul a început în anul 1889, în orașul Clermont-Ferrand, din Franța. Frații Andre și Edouard Michelin au fondat compania de anvelope omonimă, în spatele căreia exista o viziune grandioasă pentru ce ar putea deveni industria auto franceză, la acel moment existând mai puțin de 3000 de mașini în țară.
Pentru a ajuta șoferii să își planifice călătoriile, frații Michelin au creat un mic ghid care conținea informații utile pentru călători, precum: hărți, informații despre cum să schimbe anvelopele, unde să alimenteze și nu în ultimul rând, pentru călătorul în căutarea răgazului de la aventurile zilei, o listă de locuri unde să mănânce sau să facă un popas peste noapte.
Timp de două decenii, toate aceste informații au venit fără costuri adiționale. Însă, într-o zi Andre Michelin a ajuns la un magazin de anvelope și și-a observat dragele ghiduri folosite pentru a sprijini un banc de lucru. Atunci și-a amintit de principiul „omul respectă cu adevărat doar ceea ce plătește” și un nou ghid Michelin a fost lansat în anul 1920, la prețul de șapte franci.

Un nou început
În premieră, ghidul includea o listă de hoteluri din Paris, liste de restaurante pe categorii specifice și au fost abandonate reclamele plătite care apăreau printre pagini.
Influența tot mai mare a secțiunii de restaurante din ghiduri a fost recunoscută de către frații Michelin și aceștia au recrutat o echipă de clienți misterioși ai restaurantelor. În ziua de astăzi îi cunoaștem după denumirea de inspectori de restaurante, care vizitează și revizuiesc locațiile în mod anonim.
În anul 1926, ghidul a început să acorde stele restaurantelor de lux, marcându-le inițial cu o singuă stea. Cinci ani mai târziu, a fost introdusă ierarhia pe care o cunoaștem astăzi, de zero, una, două sau trei stele Michelin, clasamentul fiind bazat pe anumite criterii.
Datorită abordării sale unice, ghidul Michelin a devenit best-seller în restul secolului al XX-lea. Astăzi, ghidul evaluează peste 40.000 de unități de-a lungul a trei continente, cu mai bine de 30 de milioane de ghiduri Michelin vândute în întreaga lume.
VEZI ȘI:
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: