Românii din Transilvania au datoria de a onora memoria unuia dintre cei mai străluciți reprezentanți ai Școlii Ardelene. Este vorba de Gheorghe Șincai, care a fost preot greco-catolic, călugăr bazilian, scriitor, istoric, întemeietor de școli și autorul primei gramatici tipărite în limba română, lucrare la redactarea căreia a colaborat cu prietenul său, Samuil Micu.
Gheorghe Șincai a fost comemorat în satul său natal, Râciu, printr-o liturghie organizată de preotul paroh, Toader Dulău, și condusă de episcopul auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian Crișan. La liturghie au luat parte personalități din județele Mureș, Alba, Cluj și Bistrița-Năsăud. Printre invitați s-a numărat și președintele Forței Drepte Mureș, Mihai Farcaș.
El a ținut să amintească faptul că Gheorghe Șincai merită întreaga noastră recunoștință.
Marele cărturar s-a născut în satul Râciu, în anul 1754. A studiat în satul natal, apoi în Târgu-Mureș, Cluj, Bistrița, Blaj, Viena și Roma. În Cetatea Eternă, el a fost student al Colegiului Pontifical Urbarian ”De Propaganda Fide”. Întors în Transilvania, episcopul Grigore Maior l-a numit director general al școlilor greco-catolice românești. Gheorghe Șincai, cu zel apostolic, a întemeiat peste 300 de astfel de școli. A intrat, însă, în conflict cu noul episcop unit din Blaj, Ioan Bob. Acesta l-a destituit pe Gheorghe Șincai în 1794.
După o serie de conflicte cu autoritățile Principatului Transilvaniei, Gheorghe Șincai s-a mutat în Slovacia, la Svinica, în castelul unor elevi ai săi, din familia conților Wass de Țaga. Acolo a murit în 1816. Românii au aflat despre soarta sa abia în 1866. Actul de deces al lui Gheorghe Șincai a fost descoperit abia în anul 2019.
Mormântul său este de negăsit, pentru că cimitirul în care a fost îngropat a fost bombardat în războaiele mondiale. În 2019, în mod simbolic, o delegație a intelectualilor transilvăneni a luat o brazdă de pământ din Svinica pe care au adus-o la Râciu. Apoi, actualul primar din Râciu, Ciprian Belean, a decis să construiască în cimitirul din Svinica un monument dedicat marelui cărturar român care a pierit departe de cei dragi.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: